Prinses Amalia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag

Prinses Amalia tijdens Koningsdag in Maastricht
Prinses Amalia tijdens Koningsdag in Maastricht © ANP
DEN HAAG - Prinses Amalia zal dit jaar voor het eerst aanwezig zijn bij Prinsjesdag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten aan het ANP.
De 18-jarige prinses zal door haar aanwezigheid ook getuige zijn van de nieuwe locatie waar de koning de kabinetsplannen zal delen. Dinsdag werd bekend dat koning Willem-Alexander de Troonrede dit jaar in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag voorleest.
Eind vorig jaar beleefde Amalia haar eerste officiële plechtigheid als prinses. Op 8 december, een dag na haar achttiende verjaardag, nam de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitting in de Raad van State. Zij werd daar door haar vader binnengeleid, zoals dat officieel heet. Amalia gaf ook een toespraak.

Waarschijnlijk geen coronaregels

Prinsjesdag wordt dit jaar op 20 september gehouden, de derde dinsdag van die maand. Dan gelden er waarschijnlijk geen coronaregels en mogen er voor het eerst sinds 2019 weer grote aantallen mensen bij zijn. Ook het gebruikelijke militaire ceremonieel kan dan doorgaan.
De afgelopen twee jaar werd de zogeheten Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag in de Grote Kerk gehouden wegens corona. De gemeente Den Haag meldde dinsdag dat die locatie met grote aantallen mensen te veel overlast zou veroorzaken voor omwonenden en winkeliers. Ook de Ridderzaal is niet beschikbaar, wegens de renovatie van het Binnenhof.