Gennaro L. (24) bekent moord op slapende Haagse vrouw: 'Enorm veel spijt'

© Regio15
DEN HAAG - Na al die tijd te hebben ontkend, geeft Gennaro L. (24) nu toe dat hij de 38-jarige Haagse Karina van Dijk heeft vermoord. Dat bleek woensdag in de rechtbank. Vanwege de bekentenis is nieuw onderzoek nodig in het Pieter Baan Centrum. Er wordt nu namelijk getwijfeld of L. wel als volledig ontoerekeningsvatbaar kan worden gezien. De Haagse Karina werd op 23 januari 2021 levenloos aangetroffen in een woning aan de Roggeveenstraat in Den Haag, waar L. en zijn vader verbleven.
De vrouw, die volgens buurtbewoners regelmatig langskwam bij de woning, bleek te zijn doodgestoken. L. en zijn vader werden opgepakt. Na enige tijd werd de vader wel vrijgelaten. Uit eerder onderzoek bleek dat Karina tijdens die bewuste nacht in bed lag naast de vader van L.
Daarbij ging het Openbaar Ministerie uit van een verklaring die de vader had afgelegd tijdens een reconstructie. Hij vertelde toen dat hij die nacht in zijn slaap merkte dat er iemand over hem heen leunde. Vervolgens hoorde hij dat Karina naast hem in bed een vreemd geluid maakte. Toen hij overeind kwam, zag hij zijn zoon in de deuropening staan. In een gepresenteerde 3D-visualisatie was eerder te zien hoe de zoon over de slapende vader heen buigt en vervolgens het slachtoffer in haar bovenlijf steekt. Het geschetste scenario wordt ondersteund door DNA-sporen van de zoon op het mes.

Bekentenis via een brief

Toch hield L. eerder altijd vol onschuldig te zijn. Tot afgelopen april. Tijdens de zitting woensdag blijkt dat L. toen aangaf dat hij een verklaring wilde geven. Maar tijdens het verhoor zou hij zich niet op zijn gemak voelen en liet niks los. Wel schreef hij uiteindelijk een brief waarin hij de moord op Karina bekende. 'In de brief staat dat u uw verantwoordelijkheid wilt nemen en u bekent mevrouw te hebben neergestoken', zegt de rechter tegen L., die zelf ook aanwezig is op de zitting.
De brief roept vragen op, zoals bij het Pieter Baan Centrum waar L. eerder werd onderzocht. Aanvullend onderzoek is nu nodig. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt daarom verschoven naar november. Eigenlijk zou dit woensdag al plaatsvinden. 'Wilt u nog wat zeggen?', vraagt de rechter aan L., die er stilletjes bij zit en veelal naar zijn handen kijkt. 'Ik heb enorm veel spijt. De rest wil ik voor de inhoudelijke zitting bewaren', aldus L. Hij wil meewerken aan een nieuw verhoor en het extra onderzoek.

Belangrijk voor nabestaanden

'Ik denk dat het heel belangrijk is dat vragen zoals 'hoe en waarom?' beantwoord worden', zegt de officier van justitie. 'Niet alleen voor de rechtbank, maar zeker ook voor de nabestaanden. En er moet gekeken worden of de conclusie volledig ontoerekeningsvatbaar in stand kan blijven.'
Hij richt zich nog tot L. Die zou het verhoor in april 'ongemakkelijk' hebben gevonden, omdat dit door twee vrouwelijke rechercheurs werd afgenomen. Als de officier van justitie vraagt of hij zich meer op zijn gemak voelt met twee mannelijke verhoorders, knikt L. Wat het nieuwe onderzoek uitwijst zal mogelijk tijdens de eerstvolgende zitting op 16 augustus bekend worden.