Woningprijzen sinds crisis verdubbeld in en rond Den Haag

© ANP
DEN HAAG - In steeds meer regio's is de gemiddelde verkoopwaarde van een koopwoning verdubbeld vergeleken met het dieptepunt in 2013. Sinds dit kwartaal is dat ook het geval in en rond Den Haag, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de omgeving van Haarlem, Amsterdam en de provincie Flevoland is sprake van een verdubbeling.
In het eerste kwartaal van dit jaar was een gemiddelde Nederlandse woning ruim 90 procent in prijs gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013, toen de huizenprijzen op een dieptepunt lagen.
In sommige regio's is deze stijging groter. Op steeds meer plekken in Nederland is de verkoopwaarde van woningen sinds 2013 zelfs meer dan verdubbeld. Begin vorig jaar was dat in nog geen enkele regio het geval. In en rond Haarlem is deze stijging het grootst: hier gaat het om een gemiddelde prijsstijging van ruim 130 procent sinds het dieptepunt van de crisis. In Den Haag is er dus sprake van een stijging van zeker 100 procent.
In alle delen van het land lag de gemiddelde woningprijs afgelopen kwartaal minimaal 60 procent hoger dan in 2013. In Zeeuws-Vlaanderen bleef de stijging het meest beperkt.
Het CBS berekent de ontwikkeling van de woningprijzen met behulp van een prijsindex, waarbij naast de koopsom van verkochte woningen ook rekening wordt gehouden met eigenschappen als locatie, bouwjaar en energielabel.