Voorstellingen in Amare mogelijk in gevaar door verzakken vloeren

Cultuurcomplex Amare
Cultuurcomplex Amare © Omroep West
DEN HAAG - Het verzakken van de vloeren in het Haagse cultuurcomplex Amare heeft mogelijk ook gevolgen voor de programmering. Het herstel gebeurt zo veel mogelijk in de zomer, als er geen voorstellingen zijn. Maar waarschijnlijk heeft de bouwer meer tijd nodig. Daarom is 'niet uit te sluiten dat er nadelige effecten zullen optreden voor de programmering', zegt de Haagse wethouder Anne Mulder. De gemeente gaat de eventuele kosten verhalen op de bouwer, belooft hij.
Drie weken geleden werd bekend dat de vloeren van twee van de zalen van het gloednieuwe Haagse cultuurcomplex aan het Spui zijn verzakt. Daarom kon een aantal deuren niet meer goed open. Als noodoplossing werden delen van de vloeren verwijderd. De gemeenteraadsleden Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP), Lesley Arp (SP) en Robert Barker (Partij voor de Dieren) vroegen daarop opheldering aan de wethouder.
VVD-wethouder Mulder meldt nu dat de gebruikers van Amare eind 2021 ontdekten dat een aantal deuren van twee zalen begonnen te klemmen. Uit onderzoek van de bouwer Cadanz bleek dat de dempers die trillingen moeten opvangen van twee van de zalen meer zijn ingezakt dan van tevoren was berekend. De wethouder: 'Met als gevolg dat de concertzaal en de ensemblezaal enkele millimeters lager zijn komen te liggen dan de omliggende vloeren.'
Nadat de bouwer maatregelen trof, zou dat 'inveren' zijn gestopt. Volgens Mulder heeft Cadanz inmiddels een plan gemaakt om de problemen te verhelpen. Zoals het er nu naar uitziet gaat de bouwer een aantal van de trillingsdempers van de concertzaal vervangen. Dat is bij de ensemblezaal niet mogelijk. Voor die zaal wordt een andere oplossing gezocht.
Mulder stelt ook dat acht maanden na de officiële oplevering er nog steeds een paar kwesties bij Amare spelen. Zo is er nog een probleem met de kabelgoot in de grote zaal, trekt een vloer krom en zorgt een koelinstallatie voor geluidsoverlast. Verder werkt het lichtsysteem nog niet zoals de bedoeling is en voldoet het gebouw nog niet aan alle eisen op het gebied van de akoestiek.
In de plafonds van Amare is meetapparatuur aangebracht om de verzakkingen in de gaten te houden
In de plafonds van Amare is meetapparatuur aangebracht om de verzakkingen in de gaten te houden © Omroep West
Bovendien wordt nu ook duidelijk dat er nog problemen waren met het podium in de concertzaal. Dat bestaat uit zestien verschillende losse delen, die allemaal in hoogte kunnen worden versteld. De liften die daarvoor zorgen, konden te veel heen en weer bewegen. Daardoor ontstond een hoogteverschil tussen de verschillende vloerdelen van soms wel anderhalve centimeter. Dat zou volgens de bouwer zijn verholpen. De gemeente moet dit nog wel controleren.

Geen risico's

De wethouder stelt dat de problemen geen 'onaanvaardbare en ontoelaatbare' risico's opleveren. Mulder: 'Desondanks is de gewenste situatie nog niet bereikt. Cadanz zal voor eigen rekening herstel en verbetering moeten bewerkstelligen.' Bovendien kunnen de kwesties leiden 'tot enig ongemak'. Vandaar dat de gemeente wil dat de werkzaamheden zo snel mogelijk worden afgerond.
Fractieleider Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP noemt de gang van zaken 'treurig'. Zij heeft er veel moeite mee dat de wethouder de raad niet actief op de hoogte stelde van de problemen bij Amare. De politiek moest zelf om opheldering vragen over het verzakken van de zalen na berichtgeving van Omroep West. Klokkenburg: 'Het is erg triest dat wij hierover niet zijn geïnformeerd en dat we via de media horen dat er iets aan de hand is.'