Piet Hein Donner wijkt uit naar 'geheime' locatie voor formatiegesprekken

Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij
Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij © Omroep West
DEN HAAG - Op het Haagse stadhuis hadden ze liever gehad dat het niet bekend zou worden, maar het is toch boven tafel gekomen. CDA-prominent Piet Hein Donner heeft de rust van de Haagse stadskwekerij opgezocht voor het voeren van gesprekken over de vastgelopen formatie. De afgelopen tijd spraken verkenners nog op het Spui met partijen, maar Donner is uitgeweken naar de groene oase aan de Kwekerijweg. Daar hoopt hij de opgeworpen blokkades te kunnen wegmasseren.
Het is deze woensdagmiddag prachtig groen in en rond de stadskwekerij. De zon schijnt uitbundig, de bomen staan volop in bloei, een roodborstje hipt door het gras en een ruiter en paard maken een ritje. Op de stadskwekerij zelf is het rustig, want het is lunchtijd. Een prima locatie om zonder pottenkijkers nader tot elkaar te komen zou je zeggen.
Rond het middaguur is nog net te zien dat CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman de kwekerij verlaat. Even later vertrekt ook Piet Hein Donner, op een wijze die iedereen kent; gezeten op een stevige herenfiets. 'Gaat het goed, meneer Donner?' is de vraag van de verslaggeefster. 'Ja, hoor', antwoordt hij glimlachend, terwijl hij stevig doorfietst.
Kijk hier hoe Piet Hein Donner woensdagmiddag wegfietst vanuit de stadskwekerij:
Piet Hein Donner (CDA) voert formatiegesprekken op 'geheime' locatie
De afgelopen twee maanden liepen de dames en heren politici de deur plat op de vergaderlocatie de Haagse Lobby recht tegenover het stadhuis. Op de tiende verdieping van de Centrale Bibliotheek hadden eerst de informateurs van Hart voor Den Haag zich verschanst en daarna de verkenners die door D66 waren aangesteld. Alle inspanningen ten spijt, ze boekten geen resultaat.

Flinke impasse

Donner gooit het roer om. De voormalig minister, oud-vicepresident van de Raad van State en minister van staat is aangesteld om de Haagse raad te adviseren over de impasse waarin de formatie is beland. Hij verwacht de boel los te kunnen wrikken in een andere omgeving, weg van het stadhuis. Daarom nodigt hij de partijen uit om in de stadskwekerij te komen praten.
De stadskwekerij is voor veel politici bekend terrein. Vier jaar geleden was de kwekerij het decor van de presentatie van het coalitieakkoord van Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks. VVD'er Edith Schippers had toen de leiding over de onderhandelingen die ook op de kwekerij werden gevoerd.
Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks onderhandelen op de stadskwekerij in 2018
Hart voor Den Haag, VVD, D66 en GroenLinks onderhandelen op de stadskwekerij in 2018 © Omroep West
De afgelopen dagen heeft Donner met alle partijen gesproken. Alleen de PVV heeft bedankt, omdat de partij niet wil meewerken aan een 'schimmig achterkamertjesoverleg'. De huidige coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zijn tot nu toe het meest langs geweest. Donner sprak maandag en dinsdag met hun en ook woensdagochtend waren er gesprekken. Dat zou erop kunnen wijzen dat Donner allereerst probeert om een doorstart van deze coalitie voor te bereiden.