Staking bij HTM: binnenkort hele dag geen trams en bussen in Haagse regio

Een tram van HTM in Den Haag centrum
Een tram van HTM in Den Haag centrum © ANP
DEN HAAG - Het personeel van HTM legt donderdag 2 juni de hele dag het werk neer. Dat maakten vakbonden FNV en CNV woensdagmiddag bekend. De medewerkers van de Haagse stadsvervoerder staken volgende maand, omdat HTM weigert de looneisen van de vakbonden in te willigen. Niet alleen het openbaar vervoer in Den Haag zal stil komen te liggen op 2 juni, ook in omliggende plaatsen zoals Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg zullen geen trams en bussen van HTM rijden.
HTM is al een half jaar met FNV en CNV aan het onderhandelen over een nieuwe cao voor het personeel. De vakbonden stelden het bedrijf achter de bussen en trams in Den Haag een ultimatum om uiterlijk woensdagmiddag aan hun eisen tegemoet te komen. De bonden eisten onder andere 5 procent meer loon, het behoud van koopkracht voor personeel en een oplossing voor de werkdruk. 'Voor personeel dat in steeds drukker wordend verkeer passagiers veilig moet vervoeren is voldoende rust een must', laat vakbond FNV weten.
De Haagse vervoerder ging woensdag niet in op het ultimatum. Daarom hebben de vakbonden aangekondigd dat werknemers van HTM gaan staken. 'Nadat de werkgever ook nog eens het ultimatum dat vandaag om 12.00 uur afliep, heeft afgewezen kunnen we niet anders dan een duidelijk signaal afgegeven aan de directie van HTM', zegt Eric Vermeulen, bestuurder van FNV Stadsvervoer.

Loonsverhoging van 3,1 procent

HTM liet vanmiddag weten dat de lonen 'geheel vrijwillig en onverplicht' te verhogen met 3,1 procent. 'Wij zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis namelijk nog niet te boven en moeten er ernstig rekening mee houden dat wij vanuit de overheid geen beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 ontvangen. Ook hebben we geen enkele zekerheid dat ons reizigersniveau in 2023 weer terug is op het niveau van 2019', laat de HTM weten. 'Tegelijkertijd willen wij onze ogen niet sluiten voor de gevolgen die de koopkrachtvermindering nu al voor onze medewerkers heeft. Wij willen daarom als werkgever ook nu al wat voor onze medewerkers kunnen betekenen.'
Volgens de vakbonden is deze loonsverhoging van de HTM olie op het vuur. 'De werkgever komt doodleuk met de mededeling dat ze het eindbod dat ze in februari op tafel legde eind van de maand gaat uitbetalen. Hetzelfde eindbod dat door leden van de vakbonden massaal werd afgewezen', zegt Sanne van de Meulen, onderhandelaar van CNV Vakmensen. 'Vorige week noemde ik de cao-onderhandelingen nog een soap. Het is nu inmiddels wel een hele slechte soap', voegt Vermeulen toe.