Nieuws

Complotdenkers moeten Bodegraven ruim 200.000 euro betalen

Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
BODEGRAVEN-REEUWIJK - De complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel moeten van de rechtbank ruim 215.000 euro schadevergoeding betalen voor het verspreiden van onjuiste verhalen over de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het drietal verspreidde ten onrechte complottheoriën over pedofiele netwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. De rechtbank legde daarom begin mei een schadevergoeding op, blijkt uit een uitspraak die woensdag is gepubliceerd.
Kat, Raatgever en Knevel waren zelf niet aanwezig in de rechtbank, zo is te lezen in het vonnis. Ze hebben zich dus niet verweerd en zijn 'bij verstek' veroordeeld, zoals dat wordt genoemd, voor 'onrechtmatig handelen jegens de gemeente'.
Kat zit op dit moment nog vast in Noord-Ierland. Knevel werd vorig jaar opgepakt in Spanje en uitgeleverd aan Nederland. Ook Raatgever zit in Nederland in de gevangenis.
Begraafplaats Vredehof in Bodegraven werd begin vorig jaar overspoeld nadat de complotdenkers via een online platform de verzonnen verhalen verspreidden. Ze stelden ten onrechte dat een deel van de kinderen die op de begraafplaats ligt het slachtoffer zou zijn van kindermoordenaars, onder wie Van Dissel.

Kosten verhalen op complotdenkers

Tot grote frustratie en verdriet van de nabestaanden kwamen mensen uit het hele land naar de begraafplaats in Bodegraven om bloemen te leggen. De gemeente moest een noodverordening instellen om de rust weer terug te krijgen en een einde te maken aan de grafschennis.
Eerder werden de complotdenkers in een kort geding al gedwongen te stoppen met het verspreiden van verzonnen verhalen. De gemeente wilde met de rechtszaak die volgde de kosten verhalen op het drietal. De rechter kende dat toe. Ook de proceskosten van ruim 8500 euro moeten door de complotdenkers worden opgehoest.

Onderzoek door Pieter Baan Centrum

Half juni staan Raatgever en Knevel weer voor de rechter. Dan voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Eind deze maand verwacht de officier van justitie het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar beide verdachten zijn onderzocht.
Het PBC zou in de zaak van Knevel het herhalingsgevaar groot achten, heeft hij zelf aan zijn advocaat Peter Plasman verteld. Het PBC adviseert een behandeling.