Draaiorgelman Kees (62) mag toch weer op de Rijswijkse markt staan: 'Waarschijnlijk zaterdag al'

Orgelmannen Ronald en Kees de Ruijter
Orgelmannen Ronald en Kees de Ruijter © Omroep West
RIJSWIJK - Kees de Ruijter (62) mag toch wel met zijn draaiorgel over de Rijswijkse zaterdagmarkt lopen. Na een gesprek met de gemeente kregen Kees en zijn zoon Ronald de Ruijter toch groen licht van de gemeente om iedere zaterdag door de Herenstraat te rijden met de vrolijke muziekkar. 'Mijn vader mag weer het ouderwetse rondje lopen', vertelt Ronald opgelucht.
Kees staat al 45 jaar met het draaiorgel op de Rijswijkse markt. Maar voordat hij begon, trok zijn vader de kar. 'In totaal hebben mijn vader en ik samen al meer dan 60 jaar in de Herenstraat in Rijswijk gespeeld met het orgel', vertelde Kees eerder.
Totdat hij in april de nieuwe vergunning van de gemeente ontving met een aangepaste route. Kees mocht niet meer door de Herenstraat lopen met het draaiorgel en dus ook niet meer over de markt. Volgens de gemeente zou het orgel niet meer over de markt kunnen vanwege de calamiteitenroute van hulpdiensten en geluidsoverlast.
Meerdere pogingen van Ronald om een afspraak te maken met de gemeente en uit te kunnen leggen dat de problemen die zij opwierpen niet reëel zijn, mochten niet baten. 'Dit voelt voor mij ondertussen een beetje als een bananenrepubliek', zei de zoon van Kees vorige week verslagen. Nadat Omroep West deze kwestie bij de gemeente Rijswijk had voorgelegd, kreeg Ronald opeens een telefoontje van de gemeente om een afspraak te maken over de vergunning met alle andere betrokken partijen.

'Een groot misverstand'

Die afspraak tussen Ronald, de gemeente en de marktmeester stond woensdag op de planning. Uit dat gesprek bleek dat de aangepaste vergunning terug kan worden gedraaid zodat Kees weer over de Herenstraat kan lopen met het draaiorgel. 'Hij mag gewoon weer het ouderwetse rondje over de markt lopen', zegt Ronald opgelucht. 'En waarschijnlijk mag hij aanstaande zaterdag alweer beginnen', voegt hij toe.
Tijdens de afspraak woensdag bleek dat de redenen om de route aan te passen in de vergunning inderdaad niet terecht waren. 'We hebben de route die we al 60 jaar rijden nagelopen met mensen van de gemeente. Toen bleek dat er sprake was van een groot misverstand', vertelt de zoon van Kees.
'Door corona is de plattegrond van de markt blijkbaar aangepast, maar in onze vergunningsaanvraag hadden wij nog de oude marktplattegrond gebruikt. Daardoor leek het alsof het draaiorgel dwars door de markt zou moeten rijden en dan zou de calamiteitenroute worden geblokkeerd.'

Calamiteitenroute niet in gevaar

De gemeente beaamt dat. 'Tijdens de afspraak woensdag is gebleken dat er sprake is geweest van een misverstand tussen de marktmeester, de gemeente en Kees en Ronald', bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rijswijk. 'Woensdag hebben zij gezamenlijk de route gelopen en toen bleek dat de kar niet dwars door de markt heen zal rijden, maar eromheen. Oftewel: de calamiteitenroute komt dus niet in gevaar door het draaiorgel', voegt zij toe.
'Daarom wordt de vergunning nu netjes in orde gemaakt met een plattegrond van de nieuwe marktindeling en de route die het draaiorgel zal afleggen over de markt', laat de woordvoeder weten. 'Als het goed is, is alles voor zaterdag geregeld zodat Kees meteen weer de markt op kan met zijn draaiorgel.'

'Weer met plezier doen wat hij altijd heeft gedaan'

Ondanks dat de draaiorgelvergunning voor heel wat telefoontjes naar de gemeente, slapeloze nachten en frustratie hebben gezorgd, zijn Kees en Ronald nu vooral heel opgelucht. 'Ik ben nu gewoon heel blij dat het is opgelost en wij er met de gemeente uit zijn gekomen', vertelt Ronald. 'En mijn vader is natuurlijk heel blij dat hij weer met plezier mag doen wat hij altijd heeft gedaan en zijn boterham kan verdienen.'