Vuurwerkfestival Scheveningen geschrapt door gebrek aan politie

Het Internationaal Vuurwerkfestival vindt op vier plekken plaats
Het Internationaal Vuurwerkfestival vindt op vier plekken plaats © Richard Mulder
DEN HAAG - De veertigste editie van het Internationale Vuurwerkfestival Scheveningen kan dit jaar weer niet doorgaan. Door capaciteitsgebrek bij de politie is 'in goed overleg met de organisatie' besloten om het evenement te verplaatsen naar de zomer van 2023. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen van Den Haag aan de gemeenteraad. Vanwege corona kon het vuurwerkfestival in 2020 en 2021 alleen in beperkte vorm doorgaan.
Het was de bedoeling dat deze zomer het vuurwerkfestival in twee weekenden in augustus zou worden gehouden. De organisatie had een vergunning aangevraagd om op vier dagen vuurwerk af te steken bij de haven, de Keizerstraat, de Pier en het Zwarte Pad. Ook zouden er droneshows zijn en muziekpodia op het strand. Met dit plan wilde de organisatie zorgen voor spreiding van de bezoekers over verschillende plekken.
Maar weer gaat er een streep door het festival. Dit keer niet door coronabeperkingen, maar doordat er te weinig ruimte is bij de politie. 'Na twee jaar met de coronabeperkingen is het duidelijk dat de behoefte om evenementen te organiseren en bij te wonen (extra) groot is', schrijft Van Zanen aan de raad. 'Dit heeft geleid tot een volle (regionale) evenementenkalender voor het seizoen 2022, met duidelijke piekmomenten in de maanden juni tot en met september.'

Politiecapaciteit

Dat legt een grote druk op de politie. 'De politiecapaciteit was al beperkt en daar wordt nu een uiterst beroep op gedaan. Mede door dit capaciteitsgebrek bij de politie is het niet mogelijk om komende zomer het Vuurwerkfestival te organiseren', aldus Van Zanen.
Er is nog gekeken of het evenement naar een moment na september verschoven kon worden, maar dat blijkt niet mogelijk. 'Dit brengt te grote onzekerheid over de financiële betrokkenheid van andere partijen met zich mee. In goed overleg met de organisatie is daarom besloten om het festival te verplaatsen naar augustus 2023. Om dit te realiseren zijn de eerste stappen in de aanvraagprocedure voor volgend jaar al gezet’, schrijft de burgemeester.