Balster jaar na brand Wouwermanstraat: 'Overbewoning komt nog steeds heel veel voor'

Overal in de wijk liggen brandslangen
Overal in de wijk liggen brandslangen © Regio15
DEN HAAG - Precies één jaar geleden legde een enorme brand 23 woningen aan de Wouwermanstraat in Den Haag volledig in de as. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Terwijl de uitgebrande restanten van de woningen nog smeulden, kwam een groot probleem aan het licht: overbewoning. In sommige woningen sliepen soms wel tien tot vijftien mensen tegelijkertijd. Een jaar na de brand is dat nog steeds een groot probleem, geeft wethouder Martijn Balster (PvdA) toe.
Kort na de brand werd een spoeddebat aangevraagd over overbevolking door PvdA-fractievoorzitter Mikal Tseggai. 'Er blijkt sprake van overbevolking en er zijn zorgen over de bouwkundige veiligheid van de panden', zei zij destijds. Ook Hart voor Den Haag sloot zich aan bij die oproep. Burgemeester Jan van Zanen gaf aan te zijn geschrokken van de erbarmelijke omstandigheden waarin de overvolle woningen werden aangetroffen.
In vijf van de 23 uitgebrande woningen werd na de brand overbevolking geconstanteerd. Het ging met name om Bulgaarse arbeidsimmigranten. Na de brand vertrokken de illegale bewoners als sneeuw voor de zon. Niemand weet eigenlijk waar zij zijn.

Gemeente heeft Rijksoverheid nodig

Volgens woonwethouder Balster is er nog altijd sprake van 'heel veel' overbevolking in Den Haag. 'Met name in particuliere woningen. Die worden vaak duur verhuurd voor mensen die buitengewoon afhankelijk zijn van een verhuurder, en juist met veel mensen in zo'n woning gaan zitten om die hoge huren maar op te kunnen brengen.'
Hoewel de pandbrigade volgens Balster 'met man en macht' controleert op kwetsbare verhuur en verkamering, zijn zij voor een effectievere aanpak aangewezen op de Rijksoverheid. 'Nu kunnen we malafide verhuurders die dit soort dingen laten gebeuren nog onvoldoende aanspreken, en daar hebben we de Rijksoverheid voor nodig. Gelukkig heeft de minister deze week aangekondigd dat de hoge huurprijzen aan banden gaan. Daar ben ik heel erg blij mee.'
Martijn Balster
Martijn Balster © PvdA Den Haag