LangeLand Ziekenhuis: 'Fusie met HagaZiekenhuis enige optie'

Pier Eringa
Pier Eringa © ANP
ZOETERMEER - Een fusie met het HagaZiekenhuis is voor het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer de enige optie om gezond te worden en de kwaliteit op peil te houden. Dat schrijft directievoorzitter Pier Eringa van het LangeLand in een brief aan het personeel. In de brief doet hij ook enkele mededelingen over de toekomstplannen.
De personeelsbrief volgt op de publicatie van Omroep West donderdag waarin staat dat het ziekenhuis in de toekomst flink wordt uitgekleed. Zo staat in een vertrouwelijk hoofdlijnenakkoord dat de acute geboortezorg en de intensive care verdwijnen en dat de spoedeisende hulp (SEH) flink wordt afgebouwd.
Eringa schrijft daarover dat de geboortezorg de komende jaren in Zoetermeer blijft, maar dat daarna 'een zorgvuldige verkenning gedaan wordt hoe de acute geboortezorg wordt vormgegeven met lokale partners uit het geboortezorgnetwerk'. Met andere woorden: er wordt gekeken hoe veranderingen het beste vormgegeven en doorgevoerd kunnen worden.

SEH en IC

De directievoorzitter zegt dat de spoedeisende hulp en de ic niet volledig worden opgedoekt, maar wel veranderen. 'We bouwen samen met de eerste lijn (huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en wijkverpleegkundigen, red.) aan een zogenoemd Spoedplein. Hier hoort een 24-uurs SEH bij en opvangmogelijkheid voor kritische patiënten. Dit is een andere vorm van ic dan we nu hebben', aldus Eringa. Aan de onderhandelingstafel wordt inderdaad gesproken over de opvang van kritische patiënten, maar die worden naar andere ziekenhuizen doorgeplaatst als er iets ingrijpends moet gebeuren na de eerste opvang.
In de brief schrijft Eringa dat hij zich realiseert dat er nu veel van het personeel wordt gevraagd. 'Er wordt hard gewerkt. Door specialisten, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dat merken patiënten iedere dag en wij, de directie, zien dat ook.' Hij zegt daarvoor alle waardering te hebben en noemt het LangeLand 'een waardevol ziekenhuis dat recht heeft op een mooie toekomst'.

Gemeenteraad Zoetermeer

Maandag praat de gemeenteraad van Zoetermeer met zorgwethouder Ingeborg ter Laak over de toekomstplannen van het ziekenhuis. 'Wij hebben in ieder geval mondelinge vragen aangekondigd', zegt PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt. Wethouder Ter Laak liet donderdag in een reactie weten verrast te zijn over de toekomstplannen en dat ze hiervan niet op de hoogte was. 'Dat is volstrekt onacceptabel', zei Ter Laak.
De PvdA in Zoetermeer wil weten hoe het kan dat de gemeente van niets weet, ook omdat er altijd is gezegd dat er periodiek contact is tussen het gemeentebestuur en de directie van het ziekenhuis. 'Ik weet dat wij er eigenlijk niets over te zeggen hebben als gemeenteraad, maar we willen toch echt een signaal afgeven', zegt Kraneveldt.