Autobrand naast tuin schokt Goudse familie: 'Wakker gebeld door de buren'

Verbrande schutting gezien vanuit de naastgelegen tuin
Verbrande schutting gezien vanuit de naastgelegen tuin © Omroep West
GOUDA - 'Er werd aangebeld en ik zag dat het 3.20 uur was. Voor ik kon opstaan werd er weer gebeld, nu heel lang. De straat stond vol buren die ons vertelden dat er naast ons huis een auto in brand stond. Ik zag dat de vlammen al ver boven de schutting kwamen.' De moeder van het gezin kan er nog niet over uit. Ze woont met haar man en vijf kinderen sinds kort op de hoek van de Windmolenerf in de Goudse wijk Goverwelle. Daar brandde in de nacht van donderdag op vrijdag een auto uit en raakten twee andere beschadigd. Ook ging een deel van hun schutting in vlammen op. Gouda wordt de laatste tijd vaker geteisterd door autobranden.
De familie verliet meteen het huis, uit angst dat de brand over zou slaan. De opluchting dat dat niet gebeurde, is nog steeds groot. 'We hebben daarna geen oog meer dichtgedaan. Ik denk dat de drie oudsten vandaag op school in slaap zijn gevallen', zegt ze met een klein lachje. Ze wil niet met naam worden genoemd, maar vertelt graag haar ervaringen. Ze roemt de snelheid waarmee de brandweer aankwam en het vuur bluste.
Ze had van tevoren geen angst voor een incident als dit: de familie woont hier nog maar twee maanden en had weinig meegekregen van de eerdere autobranden in de stad. Dit was de elfde autobrand dit jaar. 'Dat is niet extreem in vergelijking met andere steden', zei burgemeester Pieter Verhoeve eerder deze week, 'maar elke brand is er één te veel'.
Eind volgende week komen er op vijf strategische doorgangsroutes camera's om bewegingen van eventuele verdachten door de stad te kunnen zien. Vooral ten zuiden van het spoor, waar de meeste autobranden plaatsvonden. Eén camera is voorzien op de Wissel, een straat op een steenworp afstand van het Wingerderf waar de elfde brand was. Had die voorkomen kunnen worden als die camera er al had gehangen? 'Dat is een wat-als vraag, waar ik me niet aan ga branden', aldus een politiewoordvoerder.
Windmolenerf Gouda, plek van de autobrand vrijdagochtend
Windmolenerf Gouda, plek van de autobrand vrijdagochtend © Omroep West
In de gemeenteraad gaf de politie woensdag een overzicht van het aantal branden in Gouda door de jaren heen. Daarin vallen twee pieken op die volgens teamchef Peter Wijnen een heel ander beeld bieden dan de branden van nu: 'De piek van mei 2019, toen er zo'n dertig auto's in korte tijd in vlammen opgingen, had te maken met verveling.' Hiervoor zijn uiteindelijk enkele jongeren opgepakt en bestraft.

Te vroeg voor zwaardere maatregelen

'De piek in januari 2021 had te maken met de invoering van de avondklok, één van de coronamaatregelen. Landelijk was hetzelfde beeld te zien: ook daar ging het om vandalisme.' De gemeente greep toen naar zwaardere middelen als buurtsurveillance en het nog zwaardere preventief fouilleren. 'Daar is het nu te vroeg voor', aldus burgemeester Verhoeve.
De burgervader en de teamchef tonen begrip voor het gevoel van onrust en onveiligheid die elke brand teweeg brengt. Toch roepen zij op - met verwijzing naar de cijfers - de zaken in perspectief te zien. 'We zijn volop bezig met onderzoek', aldus Wijnen, 'het is een uitdaging verdachten te vinden, omdat er weinig sporen, getuigen, camerabeelden zijn. Bewijsmateriaal is letterlijk en figuurlijk verbrand en de kans op vingerafdrukken is bijna nul. We blijven onderzoeken en de hoop houden dat al die dingen tot verdachten gaan leiden.' Voor de familie in Goverwelle, die zelf geen auto bezit, is de vraag vooral: wie gaat de deels verkoolde schutting repareren en betalen?