Toekomstplan LangeLand Ziekenhuis is 'lucifer in het kruitvat', zegt gezondheidseconoom

Het LangeLand ziekenhuis
Het LangeLand ziekenhuis © ANP
ZOETERMEER - Het plan dat het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer moet redden, is niet realistisch. Dat zegt gezondheidseconoom Guus Schrijvers. De voormalig hoogleraar Public Health zegt dat het toekomstplan leidt tot 'een bestuurlijk moeras'. Hij ziet het niet als een reddingsplan, maar als een 'lucifer in het kruitvat'. 'Het is niet haalbaar', zegt Schrijvers.
Donderdag publiceerde Omroep West uit een vertrouwelijk hoofdlijnenakkoord waarin staat hoe de Reinier Haga Groep uit elkaar moet gaan en het LangeLand Ziekenhuis moet worden gered door een fusie met het Haagse HagaZiekenhuis. In die plannen staat dat nauw moet worden samengewerkt met het Reinier Haga Orthopedisch Centrum, dat pal naast het Zoetermeerse ziekenhuis ligt. Ook verdwijnt op termijn de acute geboortezorg. De spoedeisende hulp (SEH) en de ic veranderen ook ingrijpend en worden ingepast in een 'spoedplein' dat nog ontwikkeld moet worden.
'Ik heb medelijden met de directeur van het orthopedisch centrum', zegt Schrijvers. Dat centrum blijft in de plannen gerund worden door het Reinier de Graaf Ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand. De drie partners dus die sinds 2015 de Reinier Haga Groep vormen en die sinds 2019 proberen om uit elkaar te gaan. Dit gaat uiterst moeizaam en kostte inmiddels enkele topbestuurders de kop.

Koop Reinier de Graaf uit

'Reinier de Graaf wordt een stoorzender in deze constructie', denk de gezondheidseconoom. 'Als je dit wil laten slagen, moet je het Reinier de Graaf uitkopen uit dat orthopedisch centrum', denkt hij. Anders gaan gescheiden partners toch nog deels met elkaar verder en Schrijvers denkt niet dat dat goed gaat. Zeker niet omdat er ook faciliteiten uit dat orthopedisch centrum gebruikt moeten gaan worden door het LangeLand, zoals operatiekamers en ziekenhuisbedden.
© ANP
'Breng die orthopedie gewoon onder bij het HagaZiekenhuis, dan kan in Zoetermeer ook een spoedeisende hulp openblijven. Want je hebt bij de orthopedie toch 24-uurs bezetting nodig.' Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum werd twee jaar geleden geopend in een splinternieuw pand in Zoetermeer. In de plannen moet er bezuinigd worden en efficiënter worden gewerkt zodat er faciliteiten vrijvallen die door het LangeLand Ziekenhuis gebruikt kunnen worden.

'Dit is zo ouderwets'

Maar het belangrijkste punt van kritiek van Schrijvers zit hem vooral in de communicatie. 'Men had in eerste instantie moeten gaan praten met de volksvertegenwoordiging van Zoetermeer, de gemeente Den Haag en met de huisartsen. Samen met hen had er een plan gemaakt moeten worden.' Over de plannen is tot nu toe alleen gesproken met verzekeraars. Toen de plannen donderdag via Omroep West naar buitenkwamen leverde dat verbijsterde reacties op van de gemeente en de huisartsen.
Guus Schrijvers vindt het plan om het LangeLand Ziekenhuis te redden onrealistisch
Guus Schrijvers vindt het plan om het LangeLand Ziekenhuis te redden onrealistisch © Guus Schrijvers
'Dit levert alleen maar hakken in het zand op en leidt tot een bestuurlijk moeras', zegt Schrijvers. 'Dit is zo enorm ouderwets, zeker in een tijd dat iedereen de mond vol heeft van burgerparticipatie.' Guus Schrijvers zegt dat de gemeente en de eerstelijnszorg, dus de huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten et cetera, vanaf het begin bij dit proces betrokken hadden moeten worden. 'Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2021 besloten dat dergelijke besluitvorming zo moet verlopen, zegt Schrijvers. Volgens wethouder Ingeborg ter Laak is dat niet gebeurd. Zij noemt dat 'volstrekt onacceptabel'. 'En praat ook met de gemeenteraad en met patiëntenorganisaties, wat stelt democratie anders nog voor?', stelt Schrijvers.

Gemeenteraad praat over LangeLand

De gemeenteraad van Zoetermeer komt maandagavond bijeen om te praten over de toekomstplannen van het LangeLand Ziekenhuis. De PvdA heeft inmiddels laten weten vragen te gaan stellen aan wethouder Ter Laak, omdat de partij wil weten waarom de wethouder van niets wist. Volgens bronnen binnen de Reinier Haga Groep is er de afgelopen tijd namelijk wel periodiek overleg geweest met de gemeente. Ook de PVV in de Zoetermeerse gemeenteraad stelt vragen. Die partij heeft ze schriftelijk ingediend.