Eindelijk schot in Haagse formatie: Donner stevent af op doorstart coalitie

Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij
Piet Hein Donner (CDA) verlaat de stadskwekerij © Omroep West
DEN HAAG - Wat eerdere verkenners niet lukte, lijkt Piet Hein Donner (CDA) wel voor elkaar te krijgen. De oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State stevent af op een doorbraak in de formatie in Den Haag. Hij stuurt aan op een doorstart van de huidige coalitie met VVD, D66, GroenLinks, CDA en de PvdA.
De afgelopen week spraken de huidige coalitiepartijen al drie dagen achter elkaar met Donner. Hij voerde 'verdiepende vervolggesprekken'. Ook vrijdag is er door de vijf partijen weer gepraat op de stadskwekerij aan de Kwekerijweg. Donner spreekt niet alleen met de partijen individueel, maar ook met alle vijf de partijen tegelijk. De sfeer tijdens die gesprekken is goed, zo laten bronnen op het stadhuis aan Omroep West weten. De andere partijen uit de gemeenteraad zijn maar één keer langs geweest bij Donner. Alleen de PVV bedankte voor de uitnodiging.
Voortzetting van de huidige coalitie bleek de afgelopen weken moeilijk te liggen. De VVD wilde alleen verder met D66, GroenLinks en CDA, en niet met de PvdA. Dat zou volgens geruchten te maken hebben met de slechte verhoudingen tussen VVD-leider Anne Mulder en PvdA-leider Martijn Balster, maar dat wordt weersproken door de twee.

Saamhorigheid coalitie

Wel stelde VVD'er Mulder dat hij niet wil besturen met een partij die getalsmatig niet nodig is in een coalitie. Dat zou ruimte geven voor één of meer coalitiepartijen om mee te stemmen met de oppositie, zonder dat dit gevolgen heeft voor het wel of niet halen van een voorstel. Daardoor zou de saamhorigheid in de coalitie afnemen.
Tegelijkertijd hield GroenLinks vast aan de PvdA, waardoor een doorstart van de huidige coalitie onmogelijk werd. GroenLinks ziet in samenwerking met de sociaaldemocraten de beste manier om een links-progressief programma uit te voeren. Bovendien is een coalitie met vier partijen niet stabiel genoeg, omdat het steunt op een meerderheid van slechts één zetel, redeneert GroenLinks.

Doorbraak

Donner lijkt nu voor een doorbraak te zorgen in deze impasse, waarbij de liberalen van de VVD kennelijk 'over hun schaduw heen' stappen. De verwachting is dat Donner volgende week een advies uitbrengt.
Piet Hein Donner is aangesteld om de Haagse gemeenteraad te adviseren over de formatie die in een impasse is geraakt. De CDA-prominent moet een uitweg vinden, nadat twee eerdere pogingen mislukten. De informateurs die Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, had aangesteld boekten in de eerste weken geen resultaat. De reden was dat te veel partijen Hart voor Den Haag uitsluiten vanwege het corruptieonderzoek naar de oud-wethouders De Mos en Guernaoui. Vervolgens nam D66 de regie over, maar ook de poging van de verkenners die namens de tweede partij aan de slag gingen, mislukte. Ook daarbij waren blokkades die partijen opwierpen de oorzaak.