'Rivaliserende jeugdbendes verantwoordelijk voor schietpartijen en explosie in Zoetermeer'

De schietpartij vond plaats in een speeltuin
De schietpartij vond plaats in een speeltuin © Regio15
ZOETERMEER - In de ruzie tussen jongeren in Zoetermeer is in de nacht van donderdag op vrijdag een woning beschoten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Het OM en de politie gaan ervanuit dat deze beschieting verband houdt met de schietpartij van zondag en een vuurwerkexplosie deze week. De gemeente heeft extra maatregelen aangekondigd: er komt extra cameratoezicht en voor verschillende delen van de stad geldt nu een samenscholingsverbod.
Bij de schietpartij in een speeltuin aan de Paganinirode in de wijk Buytenwegh raakte zondag een 17-jarige jongen gewond. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Direct na de schietpartij werden er zes jonge verdachten aangehouden. Vijf van hen zitten nog vast, de zesde werd dinsdag vrijgelaten.
In de week na deze schietpartij werd Zoetermeer opgeschrikt door nog twee incidenten, die volgens de politie en het OM verband houden met de schietpartij van zondag. Deze week werd er zwaar vuurwerk tegen een woning aan de Madernarode gegooid. Hierbij raakte de voordeur en een tussendeur beschadigd.

Ruzie tussen diverse groepen jongeren

Vrijdag was er opnieuw een incident in de wijk. Dit keer werd er een kogelgat aangetroffen in een woning. Volgens de politie en het OM hebben deze drie zaken met elkaar te maken. Ze gaan ervanuit dat deze incidenten het resultaat zijn van een ruzie tussen diverse groepen jongeren.
Om de rust in de stad terug te krijgen, heeft burgemeester Michel Bezuijen voor delen van de wijken Buytenwegh, Meerzicht en Driemanspolder een samenscholingsverbod ingesteld. Ook komen er op meerdere locaties extra camera's te hangen. Ook zal de politie extra toezicht gaan houden in deze wijken.