Maand vertraging: Utrechtsebaan in Den Haag pas eind juni klaar

DEN HAAG - De werkzaamheden aan de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag zijn een maand later klaar dan gepland. Volgens de oorspronkelijke planning zou de weg 'stad-uit' eind mei open gaan, maar dat wordt eind juni. 'De bestaande kwaliteit van het beton valt tegen. Er is meer arbeid en materiaal nodig om het werk te verrichten dan vooraf werd ingeschat', schrijft verkeerswethouder Robert van Asten in een brief aan de gemeenteraad.
De werkzaamheden aan de belangrijke ontsluitingsweg van Den Haag zijn in januari begonnen. Vrijwel alle onderdelen van de 45 jaar oude weg waren toe aan een grote opknapbeurt. De ondergrond, het beton en het asfalt moesten allemaal vervangen worden. Ook zijn de wanden en elektrische installaties langs de weg geïnspecteerd en waar nodig vervangen.
Tijdens de werkzaamheden kon verkeer de stad wel in rijden via de Utrechtsebaan. Dat deel van de weg is in april weer helemaal open gegaan. Maar de rijrichting stad-uit is al die maanden afgesloten, en dat gaat nu nog langer duren. 'Gaandeweg is gebleken dat de bestaande kwaliteit van het beton tegenvalt. Er is meer arbeid en materiaal nodig om het werk te verrichten dan vooraf werd ingeschat. De verwachting is dat ook op de rijbaan in de richting stad-uit het beton extra aandacht vergt. Bijgevolg geeft de aannemer aan meer tijd nodig te hebben dan vooraf gepland', laat Van Asten weten.
Oplevering eind juni
Omdat de gemeente wil dat de uitloop zo kort mogelijk blijft, zet de aannemer meer mensen in om de renovatie af te ronden. 'Wij verwachten dat de Utrechtsebaan eind juni 2022 functioneel, mooi en duurzaam wordt opgeleverd', aldus de wethouder. De vertraging heeft geen gevolgen voor het verkeer dat naar Den Haag rijdt. Dat deel van de A12 is al klaar en blijft open. Automobilisten die de stad willen verlaten moeten langer omrijden, bijvoorbeeld via de Binckhorst en de Rotterdamsebaan.
De renovatie had in eerste instantie in oktober 2021 van start moeten gaan. Eén van de aannemers die zich had ingeschreven voor het renovatieproject had zijn twijfels over de vergunningsprocedure van de gemeente Den Haag en spande een kort geding aan. De rechter stelde de gemeente in het gelijk, en zo kon de gemeente het project toewijzen aan de beoogde aannemer. Het zorgde voor vertraging in de aanbestedingsprocedure, waardoor de renovatiewerkzaamheden vier maanden werden uitgesteld.
Schriftelijke vragen
Jelle Meinesz, raadslid van Hart voor Den Haag, heeft schriftelijke vragen gesteld aan Van Asten. Hij 'baalt stevig' van de vertraging. 'Waarom lees ik bij D66-wethouder Van Asten nooit dat zijn plannen juist eerder klaar zijn en goedkoper uitvallen. Het wordt altijd duurder en duurt altijd langer', aldus Meinesz. 'De bereikbaarheid van de stad is op dit moment om te huilen zo slecht, daar helpt een waardeloze planning niet bij. Ook wil ik weten hoeveel meer de vertraging kost en bij wie de rekening op de deurmat valt.'