Controle in Den Haag: tienduizenden euro's aan parkeerboetes en illegale slaapplek bij supermarkt

Een handhaver
Een handhaver © ANP
DEN HAAG - Tijdens een handhavingsactie in Den Haag is vrijdag een horecazaak gesloten, werd een illegale slaapplek in de kelder van een supermarkt ontdekt en is er voor 34.500 euro aan parkeerboetes uitgedeeld. De actie was onder meer in de Haagse wijken Spoorwijk en Moerwijk. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie brachten een werkbezoek, dat in het teken stond van de aanpak van de sociale wijkproblematiek en het verbeteren van de leefbaarheid.
De actie was onderdeel van een zogenaamde integrale handhavingsactie (IHA), waarbij de wijken Spoorwijk en Moerwijk in Laak en Escamp onder de loep zijn genomen. Op die manier hoopt de Haagse handhaving de criminaliteit, drugs- en jeugdoverlast en illegale woonsituaties te bestrijden.
Bewoners en ondernemers klagen vooral over het rattenprobleem, afvalproblematiek, foutief en gevaarlijk parkeren en het aantal weesfietsen in de wijk. De Haagse driehoek blikt terug op een succesvolle dag.

Slaapplaats in kelder supermarkt

Het handhavingsteam heeft een grote controle in de omgeving van de Jan Luykenlaan en Van Baerlestraat gehouden. Bij de controle werd een illegale slaapplaats ontdekt in de kelder van een supermarkt. De Haagse Pandbrigade gaat hier verder onderzoek naar doen.
Daarnaast heeft de Pandbrigade illegale kamerverhuur en illegale prostitutie aangetroffen in meerdere woningen. Bij een controle liepen 35 mensen tegen de lamp toen bleek dat zij niet ingeschreven stonden op het adres. Ook troffen zij twaalf woningen aan waar de huur te hoog was.
Handhavers hebben per direct een horecazaak gesloten, toen bleek dat de eigenaar niet beschikte over een vergunning. Ook bleken drie andere ondernemingen gesjoemeld te hebben met hun elektriciteitsmeter. Netbeheerder Stedin heeft besloten om een onderzoek in te stellen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof bovendien bij drie ondernemingen aan dat er werd gerookt, terwijl dit wettelijk is verboden. De eigenaar heeft daar een boete voor gekregen.
Bijna 35.000 euro aan parkeerboetes
In de wijken zijn 3000 geparkeerde auto's gescand, waarvan 82 zijn beboet voor het niet betalen van parkeergeld. Daarbij zijn voor 34.500 euro aan boetes geïncasseerd en zijn zeven wielklemmen gezet.
Ook reizigers van de HTM en NS moesten eraan geloven toen zij op verschillende stations werden gecontroleerd op een geldig vervoersbewijs. Ruim 110 mensen hebben een boete gekregen voor het zwartrijden met het openbaar vervoer.
Overlast melden
De gemeente en politie willen met deze actie benadrukken dat het van belang is om overlast te melden. Ze doen daarom ook de oproep aan bewoners van deze wijken om extra alert te zijn. Verdachte situaties kunnen bij de politie worden gemeld via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.