Ashley had baarmoederhalskanker en daarom fietst haar vriend de Alpe d'HuZes

KWINTSHEUL - Het leven van Lucas Blom uit Kwintsheul stond een jaar geleden volledig op zijn kop. Zijn vriendin had plotseling baarmoederhalskanker. De 34-jarige Westlander doet daarom donderdag mee aan de Alpe d'HuZes en fietst zes keer de berg op. Hij is niet de enige, 5000 mensen fietsen of wandelen de tocht om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.
Het leven van Lucas en zijn vriendin Ashley (32) lachte hen toe, maar daar maakte een telefoontje van de huisarts een einde aan. 'Op 2 april 2021 kregen we een telefoontje, we hadden vrienden op visite', weet Lucas zich te herinneren. 'Het was 's avonds en wij dachten, een huisarts belt niet om je een goede Pasen te wensen.' De huisarts kwam inderdaad met slecht nieuws. Ashley had baarmoederhalskanker en een tumor van meer dan 2 centimeter.
'We stapten met zijn tweeën in een medische achtbaan.' De kanker bleek ook nog eens kwaadaardig en Ashley had uitzaaiingen in haar lymfe. 'Het zette mijn en onze wereld helemaal op zijn kop', verzucht Lucas. Er volgde een jaar van operaties, ziekenhuizen en behandelingen, chemo's en bestralingen om de kanker onder controle te krijgen. 'Het was een emotioneel heel zwaar jaar voor ons en dat is het eigenlijk nog steeds', vertelt Lucas.
Omroep West zendt op 2 juni Alpe d'Huzes live uit. Onder het motto 'Opgeven is geen optie' doen duizenden deelnemers mee om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. Daarom staat TV West donderdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur volledig in het teken van deze sportieve inzamelingsactie. Om 18.00 zendt TV West eenmalig een special uit met de hoogtepunten van deze bijzondere dag.

Embryo's ingevroren

Ook bracht de ziekte onzekerheid mee over het krijgen van kinderen. Door de bestralingen en chemo worden de eierstokken en baarmoeder stukgemaakt. 'Het was echt een tweede klap, de kanker en dan de kinderwens die op losse schroeven komt te staan.' Ashley en Lucas startten een fertiliteittraject, er liggen nu embryo's in de vriezer.
Lucas en Ashley
Lucas en Ashley © Eigen foto
'We hebben ontzettend veel steun van onze vrienden en familie gekregen. We kunnen gelukkig samen heel goed praten, dat is ook heel belangrijk tijdens dit zware proces. Vanuit het ziekenhuis is er ook een team dat mensen opvangt die op jonge leeftijd met kanker in aanraking komen. Ook als partner word je goed opgevangen. Ja, heel veel praten en er voor elkaar zijn. Dat heeft ons erdoorheen geholpen', vertelt Lucas.

Zus heeft borstkanker

Het is niet de eerste keer dat Lucas en Ashley werden geconfronteerd met kanker. Een jaar voor de diagnose van Ashley kreeg de zus van Lucas borstkanker. Na een medisch traject kan ze nu opgelucht zeggen dat het goed gaat.
'Ja', zegt Lucas, 'ze zijn er gelukkig allebei nog'. Ook met Ashley gaat het inmiddels weer goed, de kanker is weg. 'Nu zijn de uitslagen goed, maar je blijft toch altijd met spanning leven, volgende maand kan het anders zijn. Het angstige van deze ziekte is dat ze geen stickertje krijgen met "je bent gezond". De komende jaren moet je heel goed naar je lichaam luisteren en heel strak onder begeleiding van het ziekenhuis blijven.'

Fietsen, fietsen, fietsen

Sinds Lucas vorig jaar oktober is ingeloot heeft hij heel wat kilometers op de pedalen gestaan. Niet alleen in de Westlandse buitenlucht, hij heeft ook veel uren doorgebracht op zolder waar een machine staat die de bergen na kan bootsen. 'Het is ook een goede training om je hoofd leeg te maken na deze emotionele periode. Na alle ellende even een uurtje helemaal leeg zijn, is heerlijk. Mijn strategie is om vooral veel kilometers te maken.'
Ondanks zijn goede voorbereidingen vindt Lucas het erg spannend om de Alpe d'Huez te beklimmen. 'Je weet niet hoe het weer is. Ik denk dat het ook heel emotioneel is, ik ben benieuwd hoe dat op die dag gaat.' Hij hoeft het niet helemaal alleen te doen en krijgt support van vijftien vrienden en familieleden en natuurlijk zijn geliefde Ashley. Ashley vindt het nog te emotioneel om zelf haar verhaal te doen, zij richt zich vooral op haar herstel. Lucas heeft inmiddels veel meer geld opgehaald dan hij had gedacht. Zijn streefbedrag was 7.500 euro maar de teller staat al op meer dan 13.000 euro.