Haagse acteur Eric Schneider (87) overlijdt na val

Portret van acteur, regisseur en schrijver Eric Schneider
Portret van acteur, regisseur en schrijver Eric Schneider © ANP
DEN HAAG - De Haagse acteur Eric Schneider is maandag op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val. Dat heeft de familie meegedeeld. Sinds zijn debuut in 1960 heeft Schneider ruim honderd hoofdrollen op het toneel vertolkt en wordt daarmee beschouwd als een van de grootste toneelspelers van zijn tijd. Hij won onder meer de Louis d’Or, de belangrijkste toneelonderscheiding, en speelde jarenlang voor Toneelgroep De Appel.
Bij tv-kijkers werd Schneider in 1969 in één klap bekend door zijn rol als Paul in 'De boeken der kleine zielen', een bewerking van het boek van Louis Couperus. In 2010 werd hij geprezen voor zijn hoofdrol in de tv-serie 'Bernhard, schavuit van Oranje'. In de bioscoop was hij te zien in de speelfilm Cloaca (2003). Ook speelde hij in 2007 een melige Sinterklaas-rol in bioscoopkraker 'Alles is liefde'.
Het theater was echter zijn grote liefde. In 1967 kreeg hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van Hamlet in een theaterproductie van het Nieuw Rotterdams Toneel. Van 1979 tot 2000 speelde hij voor Toneelgroep De Appel in grote producties als 'Faust', 'Ghetto' en 'Oedipus'. Schneider werd gezien als de éminence grise van het Nederlandse toneel. Hij was in de Orde van Oranje Nassau sinds 1980 en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw sinds hij afscheid nam van het gesubsidieerde toneel in het jaar 2000.

'Jij moet in het theater'

Begin deze eeuw speelde de Haagse acteur meerdere voorstellingen voor Het Nationale Toneel in Den Haag. Hij was een graag geziene gast in de Koninlijke Schouwburg. Hoogtepunt was het door hem zelf geschreven 'Nocturne', waar hij samen met onder meer Lou Landré op het toneel stond. Op 19 mei 2019 stond hij voor het laatst op het toneel. 'De kop is goed, maar de energie is weg', zei hij toen.
De in Jakarta, Batavia geboren Schneider zwaaide af met een zelfgeschreven monoloog over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die hij meemaakte. Cabaretière Corrie Vonk zag overigens zijn toekomst in het theater al aankomen in het jappenkamp waar de moeder van Schneider ook met de kleine Eric zat, vertelde Schneider later: 'Ik deed Corrie na en daar moest iedereen om lachen. Jij moet aan het theater, zei ze.'

Uitvaart in Den Haag

Schneider trouwde twee keer. Eerst met de vertaalster Josephine Soer, daarna met Will van Kralingen. Dit zorgde ervoor dat hij weer terug naar Den Haag verhuisde. Daarbij waagde hij de overstap naar het onconventionele Appeltheater onder leiding van Erik Vos. Schneider en Van Kralingen speelden er samen in talloze producties waaronder 'Faust'.
Schneider en Van Kralingen gingen in 1992 uit elkaar. Naar eigen zeggen was de scheiding een lijdensweg: 'Ik denk dat de communicatie vaak het grootste probleem is. Het is zo moeilijk om met een ander samen te leven.' Zijn zoons uit dat huwelijk traden in hun ouders' voetsporen. Olivier werd theaterproducent en Beau toneelspeler. Olivier kon maandag nog niet zeggen wanneer de uitvaart van zijn vader, die in Den Haag woonde, zal zijn, maar wel dat die in Nederland zal plaatsvinden.