Zoetermeerse man mishandelt zijn gezin met hete lepel, stofzuigerslang en boormachine

© ANP
ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie heeft maandag twintig maanden cel geëist tegen een 38-jarige man uit Zoetermeer die zijn gezin jarenlang 'schokkend heeft mishandeld'. Hij zou onder meer een verhitte lepel tegen de voetzolen van zijn zoontje hebben gehouden en zijn vrouw met een stofzuigerslang hebben geslagen. Ook zou hij zijn vrouw en oudste dochter met de dood hebben bedreigd.
De oudste dochter van Rabar R. belde op 9 februari, tijdens de zoveelste ruzie in huis, de politie en vertelde dat de gezinsleden al jarenlang werden mishandeld door de verdachte. Sindsdien zit de vader vast. Bij de politie ontkende hij zijn gewelddadige gedrag nog.
Tijdens de rechtszaak maandag bekent R. wel dat hij een hete lepel onder de voetzolen van zijn 12-jarige zoon hield, waardoor hij brandwonden opliep en een maand niet kon lopen. 'Ik wilde een man van hem maken', vertelde de 38-jarige vader over de mishandeling. 'Ik heb mijn zoontje pijn gedaan. Ik had al lang geleden hulp moeten zoeken.' Ook zou de man uit Zoetermeer zijn zoon hebben mishandeld met een boormachine en door hem met een mes te prikken. Maar deze mishandelingen ontkende hij.

'Structureel geweld'

Aanvankelijk bestreed R. ook dat hij zijn oudste dochter zou hebben mishandeld, maar na een pauze gaf hij dat toch toe. Daarnaast gaf hij toe dat hij zijn vrouw zou hebben geslagen met onder meer een stofzuigerslang onder haar voeten. Wel ontkende de verdachte de hele rechtszaak dat hij zijn andere twee kinderen zou hebben mishandeld. Ook zou R. zijn vrouw en oudste dochter met de dood hebben bedreigd.
Volgens de officier van justitie heeft R. zich schuldig gemaakt aan 'structureel geweld' tegen zijn gezinsleden. 'Ze zijn jarenlang blootgesteld aan huiselijk geweld. Zijn zoon is letterlijk voor zijn leven gebrandmerkt.' Volgens haar sloot hij zijn kinderen ook op of onthield hij hen van voeding. Daarnaast zouden de kinderen geestelijke schade hebben opgelopen doordat zij getuigen waren van de mishandeling van hun moeder. Het openbaar ministerie eiste daarom een celstraf van twintig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet op 3 juni uitspraak.