Zoetermeer eist uitleg van LangeLand Ziekenhuis over toekomstplannen

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - De gemeenteraad van Zoetermeer is woedend op de Reinier Haga Groep die plannen heeft gemaakt voor een afgeslankt LangeLand Ziekenhuis. Door te snijden in het aanbod kan het ziekenhuis gered worden voor de toekomst, maar er is nooit over gesproken met de gemeente. Dat steekt de gemeenteraad. Wethouder Ingeborg ter Laak (CDA) is ook boos en heeft dinsdag een afspraak met Pier Eringa, de baas van het LangeLand Ziekenhuis.
De toekomst van het ziekenhuis in Zoetermeer was maandagavond op het laatste moment toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Fractievoorzitter Margot van Kraneveldt (PvdA) zei in een vlammend betoog dat het nieuws was ingeslagen als een bom. 'Hoe kan het zijn dat de wethouder hier niets van wist?', wilde ze weten. De SP ging een stapje verder en vroeg zich af waarom de gemeente steeds wordt overvallen met nieuws over het ziekenhuis.
Wethouder Ter Laak gaf aan dat er regelmatig contacten zijn en dat er gesprekken worden gevoerd. Maar ook zij was niet op de hoogte van plannen in te schrappen in het zorgaanbod. Omroep West maakte afgelopen donderdag bekend dat in een geheime hoofdlijnenakkoord wordt gesproken over het opheffen of overplaatsen van verschillende onderdelen. Dat gaat volgens het hoofdlijnenakkoord om de acute geboortezorg, de spoedeisend hulp (SEH) en de intensive care (IC).

Meteen gebeld

Ingeborg ter Laak zegt dat ze donderdag direct gebeld heeft met directeur Pier Eringa. Hij heeft haar verzekerd dat de geboortezorg in ieder geval nog vijf jaar in Zoetermeer blijft en dat er wordt gewerkt aan een spoedplein. In een brief aan het personeel heeft Eringa dit ook aangegeven, maar hij zegt wel dat er dingen anders worden dan ze op dit moment zijn.
Ter Laak wil niet zeggen of ze daarmee genoegen neemt. 'Ik wacht echt het gesprek af wat we gaan voeren met het ziekenhuis en de verzekeraars, daarna zien we verder', aldus de wethouder, die aangeeft echt boos te zijn over de gang van zaken. 'Zoetermeer verdient als derde stad van Zuid-Holland een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp en met geboortezorg.' Bovendien vergrijst Zoetermeer veel harder dan andere delen van de provincie en dat betekent een groeiende druk op de zorg.
Het LangeLand Ziekenhuis werd in 2015 gered door het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Samen vormden zij de Reinier Haga Groep. Op termijn zouden de drie ziekenhuis moeten fuseren. In 2019 werd duidelijk dat het niet boterde tussen de drie. Na jaren discussie is nu duidelijk dat Reinier de Graaf de groep verlaat. Dat zou op 1 juli al moeten gebeuren, maar het is de vraag of die datum wordt gehaald. Het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis moeten dan wel gaan fuseren. Maar om dat betaalbaar te houden zijn er forse ingrepen nodig in Zoetermeer, staat in het Hoofdlijnenakkoord.