Tieners binden bewoners vast bij woningoverval: celstraf en tbs

Onderzoek bij het huis aan de Boezemlaan in Boskoop
Onderzoek bij het huis aan de Boezemlaan in Boskoop © John van der Tol
BOSKOOP - Een 18-jarige man moet negen maanden de cel in en krijgt jeugd-tbs na het plegen van een gewelddadige woningoverval in Boskoop, in mei vorig jaar. Een gezin aan de Boezemlaan werd toen 's nachts vastgebonden, geprikt met een mes en met de dood bedreigd. Een 20-jarige man kreeg ruim een jaar celstraf opgelegd en een voorwaardelijke jeugd-tbs.
Een uur lang werden de vader en de moeder bedreigd met messen en verhoord nadat ze waren vastgebonden. 'Waar is de kluis of je ik snij je armen of benen af', werd er tegen de bewoners gezegd. De vader werd met handen en voeten aan elkaar gebonden, de vrouw kreeg met de punt van een mes een watje in haar mond gedrukt om haar te smoren. De vrouw denkt er nog dagelijks aan terug, zei ze eerder in de rechtbank. Ze was bang de roofoverval niet te overleven.
Ook één van de kinderen, een 14-jarige zoon, werd in zijn slaapkamer vastgebonden. 'Dat getuigt van een gewetenloze instelling', zei de rechtbank maandag. 'Aannemelijk is dat de slachtoffers nog geruime tijd negatieve psychische gevolgen van dit feit zullen ondervinden.'

Ook mishandeling in Nijmegen

De daders gingen ervandoor met geld, mobieltjes, laptops, sieraden, bankpassen en medailles. Ze werden een dag later opgepakt. Een dag voor de overval hadden beide verdachten nog een vrouw lastiggevallen in een tunnel bij het station in Nijmegen: ze daagden haar uit en schopten en sloegen haar, zo vindt de rechtbank ook bewezen.