Slachtoffers van 'bankmedewerkers' raken duizenden euro's kwijt

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
DEN HAAG - Het is tegenwoordig één van de meest voorkomende soorten criminaliteit: bankhelpdeskfraude. De slachtoffers worden gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker, die hen wijsmaakt dat er een probleem met de rekening is. Met een geloofwaardig verhaal worden ze om de tuin geleid, en dat levert de criminelen vaak duizenden euro's op. Ook nu heeft de politie weer twee zaken waarin beeld is van verdachten die het geld opnemen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 24 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
Een 83-jarige vrouw uit Den Haag is ruim 2600 euro kwijtgeraakt. Aan de telefoon werd haar verteld dat criminelen haar rekening zouden gebruiken om geld wit te wassen. Om het probleem op te lossen, kwam er een bankmedewerkster bij haar thuis aan de Prinsegracht. Zonder dat de vrouw dat in de gaten had, heeft diegene geld van de spaarrekeningen overgemaakt naar de betaalrekening en het opnamelimiet verhoogd.
Vervolgens moest de vrouw zogenaamd even de deur uit om een 'printje van de bankpas' te maken. In werkelijkheid is ze geld gaan opnemen van de rekening van het slachtoffer. Daarna is ze terug gegaan naar het huis van de vrouw om nog meer geld over te maken van de spaarrekening, dat daarna ook is opgenomen. De verdachte is onder andere bij een filiaal van Kruidvat geweest. Daar kocht ze voor 600 euro aan kaarten, waar tegoed op gezet kan worden om later mee te betalen. Ze draagt een opvallende gele jas en heeft lange kunstnagels.

Slachtoffer uit Doetinchem, pinnen in Den Haag

In januari is een 59-jarige inwoner van Doetinchem het slachtoffer geworden. Er is maar liefst 47.000 euro van zijn rekening gehaald en op een andere rekening gestort. Een groot deel van dat geld is doorgesluisd naar weer een andere rekening, maar er is ook 500 euro gepind in Den Haag.
Geld van inwoner Doetinchem wordt opgenomen in Den Haag - Team West
Bij de geldautomaat aan de Vaillantlaan zijn twee mannen in beeld die het geld opnemen. Eén van hen bedekt de camera die in de automaat zit, maar ze blijven te zien op een andere camera. Ook hun stemmen zijn te horen. Eén van de mannen geeft de pincode door aan de ander.
De verdachten
De verdachten © Politie
Verdachte 1
Verdachte 1 © Politie
Verdachte 2
Verdachte 2 © Politie

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl (zaak uit Den Haag | zaak uit Doetinchem) of Meld Misdaad Anoniem