'Ga je steken? Steek dan!': Lenson moet woede-uitbarsting na appje van ex met dood bekopen

Tiffany de J. in de rechtbank
Tiffany de J. in de rechtbank © Nicole van den Hout
LEIDSCHENDAM - Een appje van een ex-vriend was volgens moordverdachte Tiffany de J. (26) de aanleiding van de fatale steekpartij waarbij haar vriend Lenson (29) om het leven kwam. Dat bleek woensdag in de rechtbank. Hij werd zo agressief toen hij het appje zag, dat de zoveelste ruzie tussen het stel steeds verder escaleerde tot Lenson een mes in zijn borst kreeg. Hij overleed korte tijd later aan de verwonding. Het Openbaar Ministerie heeft negen jaar cel tegen haar geëist.
De ochtend van de fatale steekpartij was er nog geen vuiltje aan de lucht, vertelt De J. woensdag in de rechtbank. De vrouw uit Leidschendam maakte één van haar twee kinderen klaar om te gaan winkelen. 'In de tussentijd liep Lenson naar de slaapkamer om een telefoon te halen. 'Daar zag hij een appje van mijn ex en werd hij woedend. Hij schreeuwde of ik hem niet iets moest vertellen. Ik zei van niet. Ik trok de schoenen en jas van mijn jongste dochter weer uit, want ik zag aan hem dat ze niet meer zouden gaan.'
Lenson werd volgens De J. direct agressief. 'Hij sloeg me gelijk en greep me naar mijn keel om me te wurgen. Ik ben op het bed gevallen. Ik lag te huilen, hij lag bovenop me en ging niet van me af. Ik kreeg geen lucht meer en verloor bijna mijn bewustzijn.' Na hem een paar vuistslagen te geven, wist ze onder hem uit te komen, waarna ze wegliep. 'Hij kwam achter me aan, hij schold. Toen hij me in de woonkamer weer sloeg, ben ik naar de keuken gelopen. Ik zag het als enige uitweg.'
© Regio15

Mes uit de keukenla

Ze besloot het mes uit de keukenla te pakken. 'Hij zei: oh, ga je me steken, steek me dan, steek me dan.' Hij kwam naar me toelopen met zijn handen naar mijn keel gericht. Daarna weet ik het niet meer voor honderd procent. Ik had het mes in mijn handen en het is in zijn borst gekomen. Hij viel op de grond. Ik heb het mes in de wasbak gegooid en heb gelijk 112 gebeld', vertelt De J. tegen de rechters, terwijl haar stem breekt en ze hard huilt.
De kinderen van De J. zouden verklaard hebben dat Lenson 'mama aan het kelen was', leest de rechter voor, waarmee ze het wurgen bedoelen. De J. en haar vriend bleken vaker ruzie te hebben, vaak in combinatie met geweld. Ook De J. zelf zou soms agressief zijn geweest.

Zelfverdediging of ongeluk?

Of De J. op 3 juli vorig jaar uit zelfverdediging heeft gehandeld of per ongeluk heeft gestoken, blijft volgens de rechter ook nog steeds de vraag. Zelf blijft ze erbij dat ze het mes vooruitgestoken voor zich hield, Lenson zou 'in het mes zijn gelopen'. Toch heeft ze tijdens eerdere verklaringen volgens de rechter wel degelijk gezegd dat zij heeft gestoken. 'Waarom besloot u niet te vluchten?', vraagt de rechter nog.
De J. snikt weer. 'Ik wist zeker dat hij me niet naar buiten zou laten. Hij heeft me vaker tegengehouden zodat ik niet weg kan. Ik wilde mijn kinderen niet alleen bij hem laten, anders zou hij hen iets aandoen. Ik was gewoon echt heel bang. Bang dat hij mij weer zou wurgen en ik dood zou gaan. Ik vreesde voor mijn leven. Ik vind wat er gebeurd is vreselijk', zegt ze emotioneel.

Zusjes van het slachtoffer

Twee jonge zusjes van Lenson maken gebruik van hun spreekrecht. 'Onze enige grote broer is er niet meer. Wij, zijn zussen, en de hele familie hebben levenslang. Wat waren zijn laatste woorden en waarom heb je hem niet laten gaan? Waarom? Je kunt het ontkennen en zaken verbloemen. Wij blijven vragen stellen, waar wij waarschijnlijk nooit eerlijk antwoord op krijgen', aldus het geëmotioneerde familielid. Hier en daar klinkt er gesnik uit de zaal.
'Waarom heb je hem niet laten gaan?'
Volgens de officier van justitie van het Openbaar Ministerie kent de zaak 'eigenlijk alleen maar verliezers'. Hij is van oordeel dat er geen sprake is geweest van noodweer en eist negen jaar gevangenisstraf voor doodslag. Volgens de officier van justitie had De J. ook nog de kans gehad om de deur uit te lopen. Volgens de advocaat van De J., Gerald Roethof, kan niet bewezen worden dat De J. 'actief heeft gestoken' of stekende bewegingen heeft gemaakt: 'Als onduidelijk is hoe Lenson gewond is geraakt, dan moet je vrijspreken.'
Nabestaanden van het slachtoffer kregen de gelegenheid om in de zaal zelf plaats te nemen. Familie en vrienden van De J. moesten in een andere ruimte zitten. Tot ongenoegen van de verdachte en haar familie zelf. Die wilden liever bij elkaar in dezelfde zaal zijn. Vanwege mogelijke veiligheidsrisico's tussen de twee partijen, kon dit volgens de rechtbank alleen niet.