Goudse Markt is domein van keramisten

Interim-burgemeester Mirjam Salet opende de dagen in 2019
Interim-burgemeester Mirjam Salet opende de dagen in 2019 © Goudse Keramiekdagen
GOUDA - Het Hemelvaartsweekend is in Gouda niet compleet zonder keramiek op de Markt en na twee jaar corona mag het dit jaar weer. 'Dans en balans' is het thema van alweer de 45e Goudse Keramiekdagen, waarbij ruim 100 nationale en internationale keramisten deze vrijdag hun werk presenteren. Hier en daar de verwachte ambachtelijke gebruiksvoorwerpen en verder veel 'kleikunst', kunstwerken van aardenwerken.
De belangstelling voor dit keramistenevenement was voor de coronatijd met zo'n 30.000 bezoekers altijd groot. Bezoekers uit binnen- en buitenland krijgen een beeld van wat er in de keramiekwereld gebeurt en welke nieuwe technieken er gebruikt worden. Voor minder dan de hoofdprijs is veel werk ook te koop.
Naast muziek en de wedstrijd voor keramisten die de hoogste vaas draaien, is de expositie in de Burgerhal onder het Stadhuis een grote blikvanger. Daar staan speciaal voor deze dag gemaakte kunstwerken rond het thema. Die dingen mee naar prijzen van de gemeente Gouda - niet voor niets een stad met een keramiekverleden - die donderdagmiddag werden uitgereikt. Uitreiking van de publieksprijs, die wordt bepaald door de bezoekers, is het slotstuk van de Markt op vrijdag.  
Wedstrijd draaien tijdens Goudse keramiekdagen
Wedstrijd draaien tijdens Goudse keramiekdagen © Goudse keramiekdagen

Locoburgemeester draait vaasje

Traditiegetrouw opent het evenement met een ongeoefende vaasjesdraaier. Dat is dit keer locoburgemeester Thierry van Vugt, die zijn kunsten vertoonde. Nieuw is de stand van De Brugspin uit Ter Aar, een dagbesteding waar verstandelijk gehandicapten met klei en glazuur aan het werk zijn. Kinderen kunnen beide dagen met hun vingers in de klei, onder deskundige leiding
Vanouds zijn buitenlandse keramisten goed vertegenwoordigd (1 op 5). Duitsland en België spannen de kroon, naast keramisten uit Israël, Spanje, Portugal, Engeland, Tsjechië en Hongarije. 

Keramiekroute en opleiding

Museum Gouda en Goudse galerieën met keramiek in de collectie maakten een Keramiekroute. De wandeling voert ook langs de Nederlandse Keramiek Opleiding aan de Winterdijk, die open huis houdt. Op de markt is de NKO trouwens ook aanwezig met een informatiestand. Daar is ook een presentatie van hun meest veelbelovende leerling van vorig jaar, Hanne Krijger.
Op de website goudsekeramiekdagen.nl staat het volledige programma. Een papieren versie is te halen bij de informatiestand op de Markt.