Bouw Residence van Oranje in Noordwijk stilgelegd om hoge materiaalprijzen

De bouwput waar de appartementen moeten komen
De bouwput waar de appartementen moeten komen © Omroep West
NOORDWIJK - De bouw van zeventig luxe appartementen op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk is stilgelegd. Het prestigieuze project Residence van Oranje is een half jaar uitgesteld vanwege 'extreem opgelopen prijsverhogingen van materialen en bouwmateriaaltekort'. Dat zegt Leslie de Ruiter van Christie's International Real Estate, ontwikkelaar van het project. Kopers moeten voorlopig wachten op hun appartement.
Naast Hotel van Oranje ligt een grote bouwput. 'Het is heel jammer voor de kopers, die hebben natuurlijk eerder op hun appartement gerekend. Maar we zien helaas dat de bouwprijzen zo extreem oplopen, dat het nu niet rendabel is om door te bouwen', zegt De Ruiter die namens Hotel van Oranje het woord doet.
De eerste verhoging van de bouwkosten eerder dit jaar, heeft de projectontwikkelaar zelf opgevangen. Deze kosten zijn dus niet aan de kopers doorberekend, zegt De Ruiter. 'Maar de tweede prijsverhoging, en we praten over double digits, fors meer dan 10 procent, is echt een probleem. De bouw wordt onbetaalbaar.'

Prijzen rijzen de pan uit

De extreme prijsstijgingen komen door een tekort aan bouwmaterialen. Al voor de oorlog in Oekraïne werd er niet genoeg geproduceerd om aan de grote vraag naar materialen te voldoen. Maar nu er ook fabrieken in Oekraïne - zoals staalfabrieken - stilliggen, wordt het tekort aan bouwmaterialen nog nijpender, dus rijzen de prijzen de pan uit, legt De Ruiter uit.
De bouw wordt daarom met zes maanden uitgesteld, tot eind november. 'Het is geen afstel', benadrukt De Ruiter. 'De algemene verwachting is dat de bouwprijzen tegen die tijd zijn gestabiliseerd. Daar gaan we vanuit.' Het bouwgat in de boulevard wordt deze zomer deels omheind met wanden, waarop de verkoop van de appartementen wordt aangeprijsd. De helft van de kapitale appartementen moet nog worden verkocht. De vrijgekomen grond wordt voor een deel ingericht als tijdelijke betaalde parkeerplaats.

Verbouwing hotel gaat wel door

De sloop van de gebouwen naast het hotel en de verbouwing van het hotel zelf blijven gewoon doorgaan. Omdat deze verbouwing veel kleinschaliger is, zijn daar wel genoeg bouwmaterialen voor. 'Daarnaast zijn dit andere materialen dan die in de appartementen worden verwerkt. De ontwikkelaar wil niet beknibbelen op de kwaliteit en het project opleveren zoals het is beloofd', zegt De Ruiter.
'Bij Christie's is dit probleem overigens wekelijkse kost', weet De Ruiter. 'Zes maanden uitstel is niet eens zoveel in vergelijking met andere projecten.' Er is overwogen om de bouw toch te starten. 'Maar als we nu tegen wil en dank starten, krijgen we linksom of rechtsom toch vertraging door het tekort aan materialen. We proberen die maanden natuurlijk in te lopen, maar het gaat nooit lukken alle zes de maanden in te halen tijdens de bouw.'

Geen Russen

In Noordwijk gonst het gerucht dat Russische investeerders of kopers zich zouden hebben teruggetrokken. Jaap Liethof van Hotel van Oranje moest daar naar eigen zeggen erg om lachen. Zowel Liethof als De Ruiter verwijzen het gerucht resoluut naar het Rijk der Fabelen. Zo'n 90 procent van de kopers is Nederlands en 10 procent Duits. 'Er is absoluut geen enkele Rus betrokken in dit project, geen koper en geen investeerder', benadrukken De Ruiter en Liethof onafhankelijk van elkaar.
Tot nog toe heeft geen enkele koper zich door de uitstel teruggetrokken.