Haagse India Sardjoe (16) 'breakt' record: jongste Nederlands kampioen breakdance

India Sardjoe
India Sardjoe © Christel Verloop
DEN HAAG - Ze was nog maar net twee dagen 16 jaar toen de Haagse India Sardjoe, Nederlands kampioen breakdance bij de vrouwen werd. Ze nam het zaterdag 21 mei op tegen een peloton van andere getalenteerde vrouwen, die allemaal ook nog eens ouder waren dan zij. Haar coach, Ton Steenvoorden, ziet India nog heel ver komen in de toekomst. Misschien zien we haar zelfs wel terug op de Olympische Spelen in Parijs. De sport is namelijk onlangs toegevoegd aan het programma voor 2024. 'Ik hoop dat ik daar dan sta', zegt India.
India, ook wel bekend als B-girl India, deed zaterdag mee aan het NK Breaking in Heerlen. Ze was net zestien geworden en danste daarom mee in de vrouwencategorie, waar ze als jongste iedereen versloeg. Een unieke prestatie, volgens haar coach Ton Steenvoorden. Eerder won het jonge talent ook al het NK Breaking in de categorie gevorderden tot en met 12 jaar. Ook deed ze in 2019 mee aan het jeugd WK breakdance in Parijs.
India (16) veegt de vloer aan met concurrentie en is Nederlands Kampioen Breakdance
India is niet zomaar zo goed geworden. Al sinds haar achtste doet ze aan breakdance. Als klein meisje begon ze bij het Haags Hiphopcentrum. Ton heeft haar in de afgelopen jaren veel zien groeien. 'Wat aan India opviel was haar haar gedrevenheid om te leren. Dat is iets waar ik eigenlijk nog veel meer waarde aan hecht, want je kan talent hebben, maar als je niet de motivatie hebt om dag in dag uit daar iets mee te doen, dan houdt het op een gegeven moment op. India gaat er altijd voor de volle 200 procent voor', zegt Ton Steenvoorden.

Olympische Spelen

Of we India terug gaan zien in Parijs in 2024, is nog niet zeker. De sport is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het eerst toegevoegd aan het programma van de Spelen over twee jaar. Maar Nederlands Kampioen zijn geeft geen zekerheid op deelname aan de Spelen. Om gekwalificeerd te worden is je ranking van belang. Het is belangrijk dat je op toernooien in zowel het binnen- als buitenland goed scoort, vertelt India. De beste breakdancer van Nederland zijn heeft haar al veel punten opgeleverd.
India Sardjoe
India Sardjoe © Christel Verloop
Lange tijd was er discussie over of breakdancing nou een sport of een kunstuiting was. De erkenning van breaken als sport is belangrijk voor jonge mensen zoals India. Regulier onderwijs en een topsport beoefenen is lastig te combineren en kan er voor zorgen dat je één van de twee uiteindelijk links moet laten liggen. Nu breakdancen een erkende sport is kan India gewoon gaan studeren met een topsportregeling. Daarmee krijgt ze vrijstelling voor wedstrijden en houdt de school rekening met haar trainingsschema.

Signature moves

De Nederlands kampioen is nooit klaar met zichzelf uitdagen en verbeteren. Een goede breaker heeft volgens India een 'signature move'. Coach Ton legt uit dat dat niet perse betekent dat ze zelf een danspasje moet bedenken, maar dat het publiek India gelijk kan herkennen aan haar (dans)stijl en talent. Ton vindt dat ze al op dat niveau zit, maar volgens India kan het altijd beter.