Boerenfamilie Rijpwetering mag Haags stel niet verbieden om veerpont te gebruiken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJPWETERING - De boerenfamilie uit Rijpwetering mag de Haagse eigenaren van een recreatiewoning op een eiland in de Kagerplassen niet verbieden om gebruik te maken van de veerpont. Dat heeft rechter woensdag besloten. Het vaartuig moet bediend worden door de passagiers zelf en volgens de boerenfamilie kon het Haagse stel de pont niet goed besturen.
De boerenfamilie nam in 2014 de pont op de Kagerplassen over van het hoogheemraadschap van Rijnland. Daardoor moet deze veerpont bediend worden door de passagiers zelf. Destijds werd afgesproken dat andere bewoners van het eiland, dat bekend staat als de Buurterpolder, ook van de pont van de familie gebruik mochten maken. Maar tijdens een kort geding eiste de familie uit Rijpwetering dat de man en vrouw uit Den Haag met een recreatiewoning op het eiland geen gebruik mogen maken van de pont.
Volgens de boerenfamilie zou het Haagse stel het vaartuig niet goed kunnen besturen waardoor er gevaar was op schade aan de pont. Zeker nu de Hagenaren ook van plan zijn er bouwmaterialen mee over te zetten naar hun recreatiewoning. Daar zou de boerenfamilie last van ondervinden, omdat hun agrarische bedrijf de pont nodig heeft om onder andere vee te kunnen verplaatsen. Het stel moest volgens de familie maar eigen vervoer over water regelen.

'Moeten deze mensen dan gaan zwemmen?'

Tijdens een eerder zitting twee weken geleden bleek al dat de kortgedingrechter moeite had met de eis van de boerenfamilie. 'Moeten deze mensen dan gaan zwemmen?', vroeg zij aan de veehouders. Daarnaast is er volgens de rechter geen bewijs aangedragen door de familie uit Rijpwetering waarmee kan worden aangetoond dat het stel uit Den Haag schade veroorzaakt aan de pont. Ook hield de rechter er rekening mee dat Haagse man en vrouw momenteel geen mogelijkheden hebben om met een eigen bootje naar hun recreatiewoning te varen.
De rechter bepaalde woensdag daarom dat de boerenfamilie het Haagse stel niet mag verbieden om de veerpont te gebruiken. Daarbij kwam zij de familie uit Rijpwetering wel een beetje tegemoet door het stel uit Den Haag te verbieden om bouwmaterialen met de veerpont te vervoeren.