Hagenaar die studenten nacht lang onder schot hield krijgt 3,5 jaar celstraf

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © PXhere
DEN HAAG - De 27-jarige Trevor T. die twee studenten in Leiden een hele nacht onder schot hield is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Dat bepaalde de rechtbank woensdag. De man dwaalde urenlang met de studenten door de stad langs pinautomaten, een nachtwinkel en plantsoenen op zoek naar geld. 'Het is hem niet in de koude kleren gaan zitten', zei de rechter over de psychische schade die een van de studenten heeft opgelopen.
De twee studenten ontmoetten hun belager op 15 september vorig jaar om 23.00 uur op straat bij het Kort Galgewater in Leiden. De sfeer was aanvankelijk gemoedelijk, ze boden de man een sigaret aan. Maar later trok hij plots een vuurwapen en zette dat op de borst van een van de studenten. Ze moesten hun mobiel inleveren en geld voor hem halen.
De pinautomaten werkten 's nachts niet, waarna T. het tweetal dwong bij een nachtwinkel geld te pinnen. Daarna hield de Hagenaar de studenten nog urenlang onder schot en bedreigde hen, onder andere in een dug-out naast een voetbalveld. Toen ze er om 7.00 uur 's ochtends alsnog in slaagden ongeveer 200 euro te pinnen bij een betaalautomaat, liet hij ze gaan.

'Ik weet niet of ik toen in Leiden ben geweest'

Het opsporingsprogramma Team West besteedde later aandacht aan de zaak met camerabeelden. Verschillende mensen, waaronder zijn stiefvader en moeder, herkenden de 27-jarige T. als de dader. Tijdens de zitting twee weken geleden bekende noch ontkende de verdachte zijn daden. 'Ik was stoned en dronken, ik weet niet of ik toen in Leiden ben geweest', zei hij alleen maar.
'Acht uur lang liepen we met jou door de stad', zei een van de studenten tijdens de zitting twee weken geleden tegen de verdachte. 'Acht uur lang hebben we niet geweten of we onze vrienden en familie nog wel terug zouden zien. Ik vergeef je. Iedereen verdient een tweede kans.'

Schadevergoeding van 6600 euro

De rechtbank verklaarde T. woensdag schuldig aan afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Zij vindt ook bewezen dat de Hagenaar enkele dagen na de zwerftocht met de studenten nog een poging heeft gedaan om iemand in Leiden op straat te beroven. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist tegen de verdachte. De rechtbank veroordeelde hem woensdag tot een iets lagere straf van 3,5 jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
Daarnaast moet de verdachte een van de studenten een schadevergoeding van 6600 euro betalen. 'Het is hem niet in de koude kleren gaan zitten', zei de rechter tijdens de uitspraak over de psychische schade die dit slachtoffer heeft opgelopen.