Tweede Kamer zet provincie verder onder druk over woningbouw in Gnephoek

Hugo de Jonge, minister van wonen, tijdens zijn werkbezoek aan de Gnephoek
Hugo de Jonge, minister van wonen, tijdens zijn werkbezoek aan de Gnephoek © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - Woningbouw in de Alphense Gnephoekpolder lijkt weer een stap dichterbij. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt nog dit jaar de knoop doorgehakt en krijgen de bouwplannen definitief groen licht. Daarmee wordt de druk verder opgevoerd richting de provincie Zuid-Holland.
Het college van Gedeputeerde Staten houdt huizenbouw in de Gnephoek al jaren tegen. Die locatie zou volgens de provincie niet geschikt zijn voor de bouw van duizenden woningen, zo schreef het provinciebestuur van Zuid-Holland eind april in een brief aan de Provinciale Staten.
Luchtfoto van de Gnephoekpolder, ingeklemd tussen Alphen aan den Rijn, Koudekerk aan den Rijn en Woubrugge
Luchtfoto van de Gnephoekpolder, ingeklemd tussen Alphen aan den Rijn, Koudekerk aan den Rijn en Woubrugge © ANP
In reactie daarop kwamen de Tweede Kamerfracties van regeringspartijen VVD en CDA vorige week met een motie. Strekking is dat de Gnephoek als één van vijf buitenstedelijke locaties geldt die geschikt zijn voor woningbouw en daarover zou voor 31 december duidelijkheid moeten komen.

Geen genoegen

De motie is dinsdag door een ruime Kamermeerderheid (107 stemmen voor, 40 tegen) aangenomen. 'Hiermee komt er nog meer druk op de provincie te liggen', stelt Peter de Groot (VVD), initiatiefnemer van de motie. Hij neemt geen genoegen met de brief van het provinciebestuur.
'Wat mij betreft kan De Jonge hier ook niet omheen en moet hij daar gewoon aan de slag'
Al in maart vorig jaar sprak de Tweede Kamer zich uit voor het bouwen van huizen in de Gnephoek. Nu wordt daar dus feitelijk een deadline aan gekoppeld. Dit volgt op een werkbezoek dat woonminister Hugo de Jonge (CDA) eerder deze maand naar de Gnephoek bracht.

Ingrijpen in debat

Op het uitkijkpunt van de controversiële Koningin Maximabrug moest hij ingrijpen toen de Alphense wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) en provinciegedeputeerde Anne Koning (PvdA) met elkaar in debat gingen. De Jonge beloofde bij zijn bezoek dat er nog dit jaar een besluit wordt genomen.
Als mede-indiener van de motie noemt Jaco Geurts (CDA) dit een goed moment om aandacht voor het onderwerp te vragen. 'Er is veel meer snelheid bij geboden. De woningnood is hoog en we moeten alle zeilen bijzetten om daar iets aan te doen', zegt hij.

'Vrolijk wezen varen'

'We zijn sowieso een stap verder', reageert De Groot. 'De vorige minister (Kajsa Ollongren van D66, red.) is namelijk niet vrolijk wezen varen door de Gnephoek. Wat mij betreft kan De Jonge hier ook niet omheen en moet hij daar gewoon aan de slag. Want er is heel wat werk te verzetten.'