Geroyeerde DENK-lijsttrekker Den Haag terecht ontslagen: 'Niet gedragen als goede werknemer'

Abdoel Haryouli
Abdoel Haryouli © Omroep West
DEN HAAG - De oud-lijsttrekker van de Haagse afdeling van DENK, Abdoel Haryouli, is terecht ontslagen door de partij. Dat heeft de rechter geoordeeld. Haryouli had een zaak tegen de partij aangespannen, omdat het ontslag volgens hem ongegrond was. Maar de rechter stelt dat hij zich niet als een goede werknemer heeft gedragen, door de partij in het openbaar te beschuldigen van afluisterpraktijken.
De rechter concludeert dat de verwijten van Haryouli richting DENK over de afluisterpraktijken 'nauwelijks' onderbouwd zijn. Dat de landelijke partij een opname heeft ontvangen wil niet direct zeggen dat er ook opdracht is geweest om deze te maken of er op een andere manier verantwoordelijk voor is geweest. Haryouli zou daar ook niet voldoende bewijs voor hebben geleverd, meldt mediapartner Den Haag FM.
Volgens de rechter is door DENK onderzoek gedaan naar de herkomst van de opnames, maar heeft dat niets opgeleverd. Haryouli zou daaropvolgend geen bewijs hebben geleverd dat het bestuur wel betrokken is geweest. Beschuldigingen die wel via een persbericht naar buiten werden gebracht, 'terwijl hij zich er van bewust moest zijn dat hij voor zijn stellingen volstrekt onvoldoende bewijs had'.

Terecht ontslag

Zelfs al zouden de beschuldigingen beter onderbouwd zijn, dan had dat pas naar buiten mogen komen als er binnen DENK geen gehoor was voor de volgens Haryouli bestaande misstanden. Het aangevoerde argument van transparantie voor kiezers in Den Haag wordt door de rechter niet gevolgd. Daarmee is Haryouli volgens de rechter terecht op staande voet ontslagen.
De beschuldiging dat DENK berichten heeft uitgedaan die volgens de rechter als 'onnodig grievend' voor Haryouli kunnen zijn geweest is niet voldoende duidelijk welke gevolgen dit heeft gehad. Naast dat het ontslag niet wordt teruggedraaid moet Haryouli ook de proceskosten (498 euro) van DENK betalen.

Hoger beroep

Haryouli wil geen commentaar geven op de uitspraak. Wel zegt hij kansen te zien op een andere uitspraak en daarom gaat hij in hoger beroep.