Bijna dagelijks brandjes in Alphense sloopwijk Rode Dorp, woningen voorlopig nog niet plat

Afgelopen nacht gingen twee kliko's in vlammen op
Afgelopen nacht gingen twee kliko's in vlammen op © Media TV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Brandjes in woonwijk het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn, het lijkt inmiddels meer regel dan uitzondering. De brandweer moet bijna dagelijks uitrukken om brandjes bij de nog te slopen woningen in het gebied te blussen. Buurtbewoners moeten nog even geduld hebben, want het gaat nog maanden duren voordat de oude woningen gesloopt zijn, meldt mediapartner Studio Alphen.
In de nacht van woensdag op donderdag gingen er twee kliko's in vlammen op, een nacht eerder was een schuurtje doelwit van brandstichting. Zowel de gemeente Alphen aan den Rijn als woningcorporatie Woonforte balen ervan. 'Brandstichting levert gevaar op voor bewoners en omstanders en leidt tot aantasting van de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van inwoners', meldt een woordvoerder van de gemeente aan Studio Alphen.
Het gebied is onlangs afgezet met bouwhekken. 'Dit om het voor overlastplegers zo lastig mogelijk te maken om het gebied rondom de leegstaande woningen te betreden. Iedere avond wordt extra gecontroleerd of de hekken goed afgesloten zijn en wordt brandbaar materiaal zoveel mogelijk weggehaald', zegt Woonforte. Toch lijkt dat weinig uit te maken.

Beveiligers, sensoren, surveillances

De woningcorporatie heeft daarnaast extra beveiliging ingehuurd in het Rode Dorp. 'Daarnaast surveilleren er overdag en 's avonds medewerkers van een facilitair bedrijf en heeft Woonforte beveiligingssensoren op de woningen die in directe verbinding staan met Bouwatch', meldt de woningcorporatie. 'Op het moment dat de woningen op welke manier dan ook betreden worden, gaat er direct een melding naar het beveiligingsbedrijf, die vervolgens een beveiliger ter plaatse stuurt.'
Na twee renovaties - in de jaren '70 en meest recentelijk 1995 - krijgt de wijk het Rode Dorp een complete metamorfose. De 172 nieuwe eengezinswoningen worden volgens woningcorporatie Woonforte ruimer, energiezuiniger en beter geïsoleerd. De naam Rode Dorp is afkomstig van voormalig steen- en pannenbakkerij Oosthoek & Zoon, die overwegend voor eigen personeel de wijk vol met arbeiderswoningen bouwde.
Ook politieagenten en handhavers van de gemeente zijn vaker in de wijk aanwezig om te surveilleren. 'We blijven omwonenden die verdachte of onveilige situaties zien, oproepen om hier melding van te maken bij politie of gemeente', zegt de gemeentewoordvoerder.

In oktober alle woningen gesloopt

De huizen platgooien lijkt de enige remedie om brandstichting te voorkomen. 'Voordat wij daadwerkelijk kunnen gaan slopen moeten wij van iedere woning een inventarisatie maken van het aanwezige asbest en daarna al het asbest verwijderen', legt Woonforte uit. De woningcorporatie is daar nu mee bezig en verwacht dat dat nog drie weken duurt. 'Dan kunnen wij beginnen met het slopen van de woningen. In oktober zijn alle woningen gesloopt.'
Woensdagnacht was een schuurtje het doelwit: