Tonnen extra nodig voor uitbreiding koninklijke grafkelder in Delft

De Nieuwe Kerk in Delft
De Nieuwe Kerk in Delft © ANP
DELFT - De uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft wordt flink duurder. In totaal is er 350.000 euro extra nodig vanwege een 'technische tegenvaller', schrijft staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Algemene Zaken draagt 250.000 euro bij, de resterende ton komt van het Koninklijk Huis.
De werkzaamheden aan de grafkelder begonnen in april 2021. De herinrichting en uitbreiding is nodig, omdat de kelder vol begint te raken. Er wordt plaats gemaakt voor twintig nieuwe bijzettingen. De restauratie zou in 2013 al beginnen, maar liep vertraging op vanwege het opknappen van andere delen van de kerk. In totaal werden de kosten geschat op 3,6 miljoen euro.
Vorig jaar moest er al 271.000 euro bijgelegd worden, omdat de kosten voor het archeologisch onderzoek in de kelder opliepen. Er werden bij opgravingen meer vondsten gedaan dan verwacht en die moesten allemaal worden onderzocht. Uslu meldt nu dat er nog eens 3,5 ton nodig is. 'De meerkosten worden veroorzaakt door onvoorziene constructieve problemen met de fundering van de kerk', aldus de staatssecretaris. Wel zegt Uslu dat de werkzaamheden nog altijd volgens schema verlopen. Nog dit jaar moet alles klaar zijn.
Opgravingen Nieuwe Kerk Delft
Opgravingen Nieuwe Kerk Delft © Erfgoed Delft/Marianne Q
De laatste keer dat iemand is bijgezet in de koninklijke grafkelder was op 11 december 2004, toen Prins Bernhard overleed. De grafkelder wordt gebruikt sinds de bijzetting van Prins Willem I in 1584. In de kelder liggen 43 stoffelijke overschotten van de koninklijke familie.