Negen bedrijven getroffen door grote brand in Rijswijk: 'Een enorme klap'

De brandweer had uren nodig om het vuur te blussen
De brandweer had uren nodig om het vuur te blussen © Regio15
RIJSWIJK - Bij de grote brand in de Rijswijkse Plaspoelpolder zijn donderdag negen bedrijven zwaar getroffen. Dat meldt de gemeente Rijswijk. Hoe groot de schade precies is, zal nog moeten blijken. Er is geen asbest vrijgekomen en er zijn geen andere schadelijke stoffen gemeten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, meldt de gemeente, dat een informatiepunt opent voor ondernemers en inwoners die vragen hebben.
In de bedrijfspanden aan de Van Gijnstraat brak rond 0.30 uur brand uit. De vlammen sloegen metershoog uit het dak en er kwam veel rook vrij. Ook zijn er gasexplosies gehoord. Er raakte niemand gewond. Het naastgelegen hotel Stay at 7 aan de Volmerlaan moest worden ontruimd: meer dan honderd mensen stonden op straat en zijn tijdelijk opgevangen in een ander hotel.
Enorme schade panden Rijswijk na grote brand
Om aan genoeg bluswater te komen werd er een zogenoemd grootschalig watertransport ingezet. Ook werden drie extra hoogwerkers opgeroepen en is een speciale blusrobot gebruikt. Die kan in korte tijd veel water op het vuur spuiten. De brandweer is de hele ochtend bezig geweest met het nablussen en vinden van verborgen brandhaarden.

'Een enorme klap'

In totaal zaten er elf bedrijven in de panden, waarvan er dus negen zwaar getroffen zijn. Eén daarvan is Escape Room Rijswijk. De kamer 'Jason's Curse' is helemaal afgebrand, meldt het bedrijf op Instagram. 'Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Van de kamer is niets meer te redden en hij is vanaf nu dan ook gesloten. Een enorme klap na de afgelopen twee jaar van lockdowns en onzekerheden. Dit was het moment dat we er weer volledig voor konden gaan, maar helaas is dit niet meer mogelijk.'
Ook een aantal autobedrijven is verwoest, waaronder garage Konack. 'Het is een treurig gezicht. De olie van de auto's loopt zo de straat op', vertelde Paul Bourguignon donderdagochtend. Hij is bevriend met de eigenaren van de garage en kwam de schade bekijken. 'Ze zaten er pas twee maanden. Ze hadden net hun draai gevonden. Voordat je alles weer opgebouwd hebt, ben je een jaar verder.'

Gemeente opent informatiepunt

De gemeente Rijswijk laat weten geschokt te zijn door de grote brand, wenst de getroffen ondernemers sterkte en zegt ze waar mogelijk te ondersteunen. Loco-burgemeester Larissa Bentvelzen is donderdagmiddag door de brandweercommandant bijgepraat over de situatie.
Vrijdagochtend opent de gemeente een informatiepunt voor mensen die vragen hebben. Tussen 9.00 en 11.00 uur kunnen ondernemers bellen met 070-3261991. Daarna is het nummer weer bereikbaar op maandag 30 mei. Inwoners van Rijswijk die meer willen weten, kunnen vrijdagochtend contact opnemen via 070-3261200.
Van negen bedrijven is weinig meer over
Van negen bedrijven is weinig meer over © Regio15