Jochem Myjer eert Willibrord Frequin met laatste imitatie: 'Je kan toch niet zomaar dood gaan? Hè?'

Willibrord Frequin
Willibrord Frequin © ANP
LEIDEN - 'Zeg, Willibrord. Hè? Je kan toch niet zomaar dood gaan man? Hè? Is een regelrechte schande.' In een filmpje op Twitter brengt de Leidse cabaretier Jochem Myjer een laatste ode aan de donderdag overleden journalist Willibrord Frequin. De kenmerkende stem en manier van praten van Frequin was een geliefde imitatie van Myjer, waar hij nu mee stopt. 'Laatste keer dat ik jouw stem leen! Ik weet dat je hier zelf om kan lachen. Daarom durf ik het.'
Frequin overleed op 80-jarige leeftijd, zo maakte zijn familie bekend. 'In de ochtend van 26 mei, bij het aanbreken van Hemelvaartsdag, is een einde gekomen aan het leven van Willibrord, televisiepersoonlijkheid die meer dan een halve eeuw gezicht gaf aan uiteenlopende programma's', laat de familie weten.
De journalist leed aan Vasculair Parkinsonisme en hartfalen. De ziekte laat haarvaten in de hersenen, die zorgen voor bloedtoevoer naar spieren en zenuwen, afsterven. Hij is 'vredig' in zijn slaap overleden en had zich 'verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven'.
Bekijk hier de ode van Jochem Myjer:
'Kan je toch niet zomaar doen man? Kun je niet maken, hè', zegt Myjer in het filmpje. 'Ik wens de familie heel veel sterkte. En je bent een prachtige kerel. Dat weet je, je bent een prachtige kerel hè, het is een schande', besluit hij.

Geen blad voor de mond

Voor het programma Brandpunt ontmoette Frequin onder anderen paus Johannes Paulus II, Moeder Theresa en prins Bernhard. Vooral met die laatste ontmoeting in 1976 oogstte Frequin veel lof: als enige journalist vroeg hij Bernhard naar de Lockheed-affaire. De man van toenmalig koningin Juliana was betrokken bij een omkoopschandaal waarbij de prins begin jaren 60 zo'n 1,1 miljoen Amerikaanse dollar aan steekpenningen ontving van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. In 1989 werd Frequin bij Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet. Hij maakte daarna nog wel andere programma's bij de KRO.
Vanaf de jaren negentig werkte Frequin bij RTL 4, RTL 5 en SBS6. Voor de zenders maakte hij programma's als Achter gesloten deuren, De week van Willibrord, Ooggetuige en Toppers. Later kreeg de omstreden televisiemaker, die erom bekendstond vrij direct te zijn in zijn vraagstellingen en geen blad voor de mond te nemen, een column in Panorama.

'Mijn lichaam is op'

Vorig jaar werd bij Frequin de ziekte van Parkinson geconstateerd. Naar eigen zeggen was deze variant te vergelijken met ALS en zouden al zijn lichaamsfuncties er langzaam mee stoppen. Ook kampte Frequin met hartproblemen. In april zei de televisiemaker tegen De Telegraaf dat het einde van zijn leven in zicht was. 'Het gaat niet best. Eigenlijk is het gewoon klote. Mijn lichaam is op en wil niet meer', zei hij tegen de krant. 'Ik wil er niet bij stilstaan en probeer nog een beetje te genieten.'