Westlands Schaatsmuseum gered door gulle ondernemer: 'Er bestaan nog goede mensen'

Onder andere het pak van Piet Keijzer (rechts) en Jutta Leerdam (tweede van links) stonden in het museum
Onder andere het pak van Piet Keijzer (rechts) en Jutta Leerdam (tweede van links) stonden in het museum © Omroep West
WESTLAND - Het Westlands Schaatsmuseum hoeft toch niet dicht. De organisatie van het museum heeft twintig dagen na sluiting een nieuw onderdak voor hun stukken weten te vinden in 's-Gravenzande. 'Het aanbod van een ondernemer om in zijn bedrijfsgebouw het Westlands Schaatsmuseum onder te brengen, hebben wij dankbaar aanvaard', aldus het museum.
De opluchting is groot bij de organisatie van het museum. Koos Verbeek, voorzitter van het schaatsmuseum, noemt het nieuwe pand aan de Parallelweg een lot uit de loterij. 'De man van wie wij het pand mogen huren, gunt ons dat wij door kunnen gaan met het museum. Ik vind het echt prachtig. Er bestaan nog goede mensen.' Het nieuwe pand is ongeveer even groot als het oude pand aan de Lierweg in De Lier, maar de bovenverdieping laat ruimte over voor reparaties en een kantoorruimte.
Het nieuwe pand van het Westlands Schaatsmuseum aan de Parallelweg in 's-Gravenzande
Het nieuwe pand van het Westlands Schaatsmuseum aan de Parallelweg in 's-Gravenzande © Koos Verbeek
Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat Westlanders misschien voorgoed gedag moesten zeggen tegen het geliefde museum. Het pand waar het schaatsmuseum sinds 2016 in zat, kreeg begin dit jaar een nieuwe eigenaar. Die heeft ontwikkelingsplannen voor zijn bedrijf en wil graag uitbreiden, wat betekent dat er geen plek meer is voor het museum. De schaatsliefhebbers kregen tot 1 juni 2022 de tijd en moesten met spoed een nieuw pand weten te vinden. Dat is nu dus gelukt.

Schaatsen hoort bij het Westland

De dreigende sluiting van het museum viel ook zwaar bij de bezoekers. Het museum is een geliefd onderdeel van de Westlandse cultuur en trok veel bezoekers aan van buiten de regio. 'Helaas heb ik geen grote schuur, maar anders had ik gezegd: kom maar bij mij met dat museum', zei een vrouwelijke bezoeker eerder tegen Omroep West.
Het museum bevat veel iconische stukken uit de schaatsgeschiedenis van het Westland, waarvan sommigen zelfs dateren van eind achttiende eeuw. Veel van die stukken zijn doorgegeven van generatie op generatie. 'Dit pak is de trots van het museum', vertelde conservator Hans van der Donck eerder al aan Omroep West. 'Dit is het schaatspak van Piet Keijzer uit De Lier. Met dit pak heeft hij de Elfstedentocht van 1940 geschaatst en uiteindelijk gewonnen. Maar wat nog wel het meest bijzondere van dit pak is, is het feit dat het pak gebreid is door zijn moeder.'
Het schaatsmuseum was sinds 2016 gevestigd aan de Lierweg in De Lier
Het schaatsmuseum was sinds 2016 gevestigd aan de Lierweg in De Lier © Omroep West

Niet de eerste verhuizing

Het is niet de eerste keer dat het museum noodgedwongen moest verhuizen. In mei 2009 brak er een grote brand uit in de Naaldwijkse boerderij waar de organisatie destijds was gevestigd. Na een aantal jaar van tijdelijke locaties en een expositieruimte in het Westlands museum, vestigde het Westlands Schaatsmuseum zich in de hal aan de Lierweg.
De organisatie is de komende maanden nog druk met het inpakken van de collectie en de schoonmaak van het nieuwe pand. 'Maar dat doen we wel met veel plezier', aldus Verbeek.