Nieuws

Lex (92) nog steeds actief op zijn jarige zeilschool: '70 jaar de mooiste sport die er is'

De 92-jarige Lex van Rijn met kleinzoon Ward (9) en zoon Guido
De 92-jarige Lex van Rijn met kleinzoon Ward (9) en zoon Guido © Omroep West
KAAG - Het is groot feest bij De Kaag Watersport Academy dit weekend. Al zeventig jaar is de zeilschool een begrip op de Kagerplassen. Het familiebedrijf is in 1952 opgericht door de inmiddels 92-jarige Lex van Rijn. Een sportieve man die ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds zeilt en zelfs nog op de waterski’s staat. 'Zeilen is de mooiste sport die er is', zegt hij stellig. 'Als je eenmaal een keer hebt gezeild, dan laat het je niet meer los.’
Zeilen heeft meneer Van Rijn altijd bezig gehouden. 'Voor 1952 was ik gymleraar en nam ik mijn leerlingen mee op werkweek om te zeilen.' Hij is destijds overal geweest, van Zeeland tot aan Friesland, maar toen hij zijn eigen zeilschool wilde beginnen was de keus snel gemaakt. 'De Kagerplassen zijn één van de mooiste plassen in de Randstad', zegt hij glunderend.
Zeventig jaar zeilschool in Kaag: 'Zeilen is de mooiste sport die er is'
Zijn zoon Guido van Rijn, de huidige eigenaar van de zeilschool, valt hem bij. 'Deze plassen zijn allemaal met elkaar verbonden en je hebt niet in de gaten dat je hier in de Randstad zit.' Doordat er op elke plas een andere wind waait, kan het niveau van zeilen makkelijk worden aangepast aan de ervaring van de leerlingen. 'Dat maakt het water van de Kagerplassen een veilige plek om te zeilen', legt de zeilschoolhouder uit.

Ook waterskiën, kanoën en surfen

Bij het geven van zeilles is het niet gebleven. Al gauw richtte meneer Van Rijn ook een skischool op en met het aanschaffen van waterski’s, kano’s en surfboarden kwam er een compleet aanbod van watersportactiviteiten. 'Toch was het hek pas echt van de dam toen mijn zoon het stokje overnam', vertelt de trotse vader. 'Mijn zoon is zelf een topsporter en als hij in het buitenland was dan dacht hij telkens: wat kan ik hiervan meenemen naar onze school in Nederland?' De 92-jarige vader denkt daarom dat je nergens in Nederland een zeilschool kan vinden waar zoveel mogelijk is als bij hen.
Lex van Rijn zet nog steeds zelf de historische Botter in de lak.
Lex van Rijn zet nog steeds zelf de historische Botter in de lak. © De Kaag Watersport Academy
'In grote lijnen is er sinds 1952 niet veel veranderd', vindt Guido van Rijn. De meeste mensen die dit weekend op het jubileumfeest komen zullen volgens hem zeggen dat alles nog precies hetzelfde reilt en zeilt als toen. 'In grote lijnen is dat ook zeker zo', vindt ook zijn vader. 'Bij zeilen zit je nog steeds midden in de natuur en je past technieken toe, terwijl je samenwerkt met de mensen met wie je vaart.' Dat genieten is volgens hem nog steeds hetzelfde en het varen op de kracht van de wind ook.

Zeventig jaar volhouden

'Al hebben de watersporten zich wel ontwikkeld', zegt Guido van Rijn. Daarnaast zijn er nieuwe sporten bijgekomen en heeft de zeilschool altijd geprobeerd om daar in mee te gaan. 'Daardoor hebben we nu een breder aanbod dan in 1952', legt Van Rijn uit. Maar aan de basis ligt nog altijd het idee van zijn vader, die als gymnastiekleraar besloot voor zichzelf te beginnen. 'Je kan wel zeggen dat het destijds een goed idee is geweest', eert Guido zijn vader. 'Anders kun je dat ook niet 70 jaar volhouden.'
In het weekend vierde De Kaag Watersport Academy haar jubileum groots met een watersportdag voor jong en oud. De burgemeester bezocht de feestelijkheden en oud-medewerkers, vrienden en betrokkenen haalden herinneringen op aan het 70-jarig bestaan van de zeilschool. ‘s Avonds was er een DJ om het feest compleet te maken.