'Nog even doorbijten': Haagse automobilisten en fietsers banen zich een weg door alle afzettingen

'Nog even doorbijten': Haagse automobilisten en fietsers banen zich een weg door alle afzettingen
'Nog even doorbijten': Haagse automobilisten en fietsers banen zich een weg door alle afzettingen
DEN HAAG - Werkzaamheden aan tramlijn 16, het Piet Heinplein ligt open, werkzaamheden in Loosduinen en de Utrechtsebaan. De halve stad ligt open voor werkzaamheden. Zowel fietsers als automobilisten moeten op verschillende plekken omrijden en er staan ontzettend veel omleidingsborden in de stad. 'We realiseren ons dat we veel geduld en begrip vragen van weggebruikers in Den Haag', zegt verkeerswethouder Robert van Asten (D66) tegen Den Haag FM.
Volgens Van Asten gaat het ook nog wel even duren. 'Er wordt op veel plekken in de stad gewerkt om tramsporen en fietspaden te vernieuwen. Daarnaast is er geregeld groot onderhoud nodig, want in het drukke Den Haag wordt het wegennet intensief gebruikt', zegt de wethouder tegen mediapartner Den Haag FM. 'Het is voor iedereen nog even doorbijten, maar uiteindelijk gloort er licht aan het eind van de tunnel.'
De Hofweg bij het Binnenhof ligt open
De Hofweg bij het Binnenhof ligt open © Den Haag FM

En tijdens de lockdown dan?

Konden deze werkzaamheden dan niet tijdens de lockdowns worden gedaan? Toen werkte men massaal thuis en was er nauwelijks iemand op straat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, legt de gemeente uit. 'Omdat de aanbesteding van de uitvoering jaren in beslag neemt en (grote) aannemers die dit uitvoeren zelf ook jaren vooruit plannen en te maken hebben met personeelstekorten.' Daarnaast moet de bestelling van materialen lang van tevoren geplaatst worden. 'De trams voor lijn 16 zijn vier jaar geleden al gekocht en worden nu pas opgeleverd', aldus de gemeente.
De gemeente probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. 'Maar ongemerkt gaat dat uiteraard niet.' Daarom adviseert de wethouder het type vervoermiddel af te stemmen op de bestemming en de auto - indien mogelijk - zoveel mogelijk thuis te laten. 'Kan dat niet, dan raden we automobilisten aan om Google Maps te gebruiken, voor zo actueel mogelijke informatie en navigatie.'

Den Haag FM zet een aantal grote projecten op een rij:

Tram 16
De Stadhouderslaan, de Waldeck Pyrmontkade, de Zoutmanstraat en de Gravenstraat. Het zijn een paar plekken waar de straat helemaal openligt voor de aanpassing van de tramrails voor de nieuwe tram op lijn 16. Vanwege de werkzaamheden vervallen de haltes voor twee maanden.
Aanpassingen aan de route van tram 16 op de Gravenstraat
Aanpassingen aan de route van tram 16 op de Gravenstraat © Den Haag FM
Dit jaar is begonnen met vernieuwingen op de route van tram 16 om het geschikt te maken voor nieuwe lagevloertrams. Door de lage instap kunnen reizigers met een rolstoel, rollator en kinderwagen zonder moeite in- en uitstappen. Zo moet het ov voor iedereen beschikbaar worden. Daarnaast zijn de nieuwe trams langer en ruimer.
Einddatum: De huidige omleidingen gelden tot en met 19 juni. Daarna begint een nieuwe omleidingsroute. Kijk voor meer informatie op de site van HTM.
De Stadhouderslaan bij Omniversum/Museon
De Stadhouderslaan bij Omniversum/Museon © Den Haag FM
Kruising Stadhouderslaan/President Kennedylaan
Kruising Stadhouderslaan/President Kennedylaan © Den Haag FM
Piet Heinplein
In maart is begonnen met de renovatie van het Piet Heinplein in het Zeeheldenkwartier. De oude kademuren en bruggen worden vervangen. Ook het plein zelf wordt aangepakt: de overkapping verdwijnt waardoor de gracht weer zichtbaar wordt. Uiteindelijk wordt het plein een gebied voor langzaam verkeer en een plek om te ontspannen.
Einddatum: het plein moet eind 2023 klaar zijn.
Werkzaamheden aan het Piet Heinplein
Werkzaamheden aan het Piet Heinplein © Den Haag FM
Utrechtsebaan
De verbouwing van de Utrechtsebaan zit er bijna op. Sinds april kan je alweer via de Utrechtsebaan de stad in, maar de andere weghelft wordt nu nog aangepakt. Sinds Hemelvaartsdag kan je via toerit 2 weer de A12 op.
Einddatum: Eind juni. De werkzaamheden liepen een maand vertraging op waardoor de Utrechtsebaan met Hemelvaart niet open ging.
Alle projecten en werkzaamheden in Den Haag zijn terug te vinden op de website van de gemeente.