ADO-hooligans slaan agent met ijzeren staaf in gezicht, 'fors geweld' tegen tachtig agenten

De politie zet honden in bij de ongeregeldheden
De politie zet honden in bij de ongeregeldheden © Regio 15
DEN HAAG - Tenminste tachtig agenten zijn zondag rond de wedstrijd ADO-Excelsior geconfronteerd geweest met 'fors geweld'. Zij hebben hiervan inmiddels melding gemaakt. Bij de rellen na afloop van de wedstrijd zijn vier agenten gewond geraakt. Eén van hen is met een ijzeren staaf in het gezicht geslagen. In totaal werden zeven raddraaiers aangehouden. Dat hebben politie, gemeente Den Haag en Openbaar Ministerie maandagmiddag bekend gemaakt.
De Haagse burgemeester Jan van Zanen, de hoofdofficier van justitie en de politie zeggen het geweld van zondag ten strengste af te keuren. Ze laten onderzoek doen naar de oorzaken van de ongeregeldheden. Mede op basis daarvan volgen voor voetbalseizoen 2022-2023 'intensieve gesprekken' met ADO Den Haag om te kijken om hoe dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen, laten ze weten.
'Stenen gooien, supporters of spelers belagen en het veld bestormen heeft niets te maken met het steunen van je club. Het was een spannende wedstrijd, waarbij emoties hoog opliepen, maar er is geen enkel excuus om je zo te gedragen', zegt de Haagse burgemeester in een verklaring, mede namens Openbaar Ministerie en politie.
ADO Den Haag-directeur Edwin Reijntjes reageert op de rellen: 'Ik ben ontzettend boos. Ik zou de relschoppers het liefst één op één willen aanspreken.'
ADO-directeur over rellen: 'Verschrikkelijk dat mensen niet veilig naar het stadion kunnen'
Na de nederlaag tegen Excelsior in de finale van de play-offs sloeg de vlam in de pan. Zo gooiden supporters van ADO Den Haag in het stadion met stoelen naar de ME, bestormden ze het voetbalveld en gooiden vuurwerk in het uitvak. Fans van Excelsior gooiden daarop het vuurwerk terug. Ook buiten het stadion sloeg de sfeer al snel om. Agenten werden daar met onder meer stenen en vuurwerk bekogeld. Rond 22.30 uur werd het weer rustiger rond het Cars Jeans Stadion.
Ook in het stadion moest de ME ingrijpen
Ook in het stadion moest de ME ingrijpen © ANP
Politiecommandant Mariëlle van Vulpen reageerde zondagavond al op de ongeregeldheden: 'Ik heb gezien hoe mijn collega's belaagd en geconfronteerd werden met zeer heftig geweld. Ik betreur het dat er meerdere personen, waaronder een aantal politiemensen, gewond zijn geraakt. Samen met het Openbaar Ministerie doen we onderzoek naar deze ongeregeldheden.'

Erger voorkomen

Volgens gemeente, politie en Openbaar Ministerie is door het optreden van de politie 'erger voorkomen'. De zeven mensen die werden aangehouden zitten maandagmiddag nog vast. Hun zaken worden zo snel mogelijk beoordeeld door het Openbaar Ministerie. Komende tijd worden alle beschikbare camerabeelden bekeken, op basis daarvan worden nog meer aanhoudingen verwacht.