Restaurant in Rijswijk ontvangt eerste Michelinster: 'Wauw, echt helemaal wauw!'

Erik Tas
Erik Tas © Privéfoto
REGIO - Restaurant 't Ganzenest in Rijswijk heeft een Michelinster achter zijn naam staan. Dat werd maandag bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Ook negen andere restaurants in Nederland kregen een eerste Michelinster. 'Het was echt een enorme verrassing', zegt Erik Tas, eigenaar en chef bij 't Ganzenest, door het dolle heen.
De feestvreugde bij de werknemers van het Rijswijkse restaurant is groot na het behalen van de ster. 'Het is zo vet. Wauw, echt helemaal wauw!', roept Tas. 'Ons doel was om een toprestaurant te worden. Maar door corona zijn wij heel wat maanden dicht geweest. Wij zijn in totaal pas tien maanden open. Dus dat wij zo snel een Michelinster zouden krijgen, hadden wij gewoon echt niet verwacht', zegt hij verheugd.
'Wij wisten wel dat wij in de gids zouden worden opgenomen. Maar dat wij een ster zouden krijgen, dat wisten wij vanochtend toen wij het DeLaMar binnenstapte echt niet', vertelt Tas. 'Het was dus echt een enorme verrassing toen onze naam werd genoemd', zegt de Rijswijkse chef nog steeds overrompeld.

'Nu doorpakken en gas geven!'

Toch betekent deze Michelinster niet dat 't Ganzenest al zijn doelen heeft bereikt. 'Vandaag gaan wij eerst met z'n allen naar Rijswijk om een goed feestje te vieren, maar daarna gaan wij keihard werken en op naar die tweede ster', roept Tas gedreven. 'Nu gaan wij natuurlijk doorpakken en gas geven!'
Erik Tas (tweede van links) tussen de winnaars van één Michelinster
Erik Tas (tweede van links) tussen de winnaars van één Michelinster © ANP
Ook bij de uitreiking van de groene sterren voor restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid is de regio vertegenwoordigd. Triptyque uit Wateringen wist er dit jaar een te bemachtigen, net zoals twee andere restaurants in Amsterdam en Utrecht. Vorig jaar behaalden acht zaken al een groene ster.

Zes Michelinsterren in de regio

In onze regio bevinden zich nu in totaal zes restaurants met een Michelinster. Deze zijn gevestigd in Bergambacht, Den Haag, Rijswijk, Noordwijk, Schipluiden en Warmond. In de regio zijn geen zaken gevestigd met twee of zelfs drie Michelinsterren.
Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, roemt 'de verfijning en de creativiteit' van de Nederlandse culinaire scène. 'Nederland onderscheidt zich ook door de toenemende aandacht die Nederlandse restauranthouders besteden aan duurzaamheid', zegt Poullennec. In totaal heeft Nederland nu twee driesterrenrestaurants, 21 zaken met twee sterren en 94 met één ster. Acht restaurants verloren dit jaar een ster.