Achttien jaar cel en tbs voor moord Renée: 'Laatste momenten moeten gruwelijk zijn geweest'

De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privéfoto
DEN HAAG - Ferry T. (42) is dinsdag veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de dood van de 23-jarige Renée. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie weken geleden dezelfde straf. Het lichaam van de Haagse Renée werd vorig jaar op 23 mei gevonden aan de Doorniksestraat in Den Haag.
De 42-jarige Ferry T. heeft Renée misbruikt, doodgestoken en vervolgens in brand gestoken, oordeelt de rechter. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, drie weken geleden, werd een geluidsopname afgespeeld, opgenomen door bewakingscamera's in de buurt, waarop de stemmen van Renée en T. te horen waren. T. heeft toegegeven dat de mannelijke stem van hem was.
'Op basis van het bewijs denkt T. dat hij het heeft gedaan', zegt rechtbankvoorzitter De Haan. 'Op de beelden tussen 2.00 en 4.00 uur die nacht zijn geen andere personen te zien dan Renee en de verdachte.' De rechtbank noemt het verhaal dat er een derde persoon moet zijn geweest 'volstrekt onaannemelijk'.

Bewijs

Over de vraag of Renée nog leefde toen T. haar in brand stak zegt de rechtbank: 'Er is een indicatie dat ze nog in leven was, maar het is met de huidige stand van de wetenschap niet met zekerheid vast te stellen. Maar de verdachte is wel verantwoordelijk voor de dood van Renée. Hij heeft dat opzettelijk gedaan. Het verbogen mes duidt erop dat het met kracht is gebruikt en met de dood als beoogd gevolg.'
Ferry T. tijdens de rechtszaak van de vermoorde Renée
Ferry T. tijdens de rechtszaak van de vermoorde Renée © Theresa Hartgers
Dat T. drugs wilde kopen die nacht is ook volstrekt onaannemelijk, stelt de rechtbank. 'We kunnen niet anders dan concluderen dat hij op pad is gegaan om een zedenmisdrijf te plegen. Om zijn plan mogelijk te maken heeft hij haar vrijwel meteen met een mes gestoken. Hij heeft beoogd haar verzet te breken en te verzwakken. De tekst 'niet met je hand in mijn broek' bewijst dat hij haar ontuchtig heeft aangeraakt. Hij heeft haar gestoken om het plegen van ontucht makkelijker te maken. Dus gekwalificeerde doodslag. Ook het verbranden van het lichaam is bewezen', zegt de rechtbank.

'Mensonterend'

'De laatste momenten van het leven van Renée moeten gruwelijk zijn geweest', zegt De Haan. 'Ze heeft gevochten voor haar leven terwijl de verdachte haar betastte. Hij heeft haar lichaam in brand gestoken. Mensonterend. Hij zegt het zich niet te kunnen herinneren, maar er zijn geen aanwijzingen dat er iets mis is met zijn geheugen. De verdachte heeft de nabestaanden onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan.'
De rechtbank volgt de conclusies en adviezen van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum dat T. een gevaar vormt voor de samenleving. Hij krijgt daarom tbs met dwangverpleging. Er is geen psychose vastgesteld. Wel heeft hij stoornissen die duiden op borderline en narcisme.

'Gelijk aan moord'

T. huilde vaak tijdens zittingen. Dinsdag wilde hij dat opnieuw doen, maar de rechtbankvoorzitter sprak hem meteen weer streng toe: 'Niet doen, wees een vent.' Net als voorgaande keren was er een grote opkomst in de rechtbank van familieleden en vrienden van Renée.
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden © John van der Tol
De ernst van het feit is gelijk aan moord, wat betreft de rechtbank. Er is geen aanleiding af te wijken van de eis van het Openbaar Ministerie, vindt de rechtbank, en daarom is het oordeel achttien jaar cel. Ook krijgen de broers van Renée een schadevergoeding toegewezen.

Van haar fiets getrokken

Renée fietste vorig jaar in de nacht van 22 op 23 mei na een avondje stappen met haar teamgenoten van de Haagsche Rugby Club naar huis. Ferry T. reed ondertussen op zijn scooter rondjes door Scheveningen en de (Nieuwe) Scheveningse Bosjes. Rond 2.30 uur kwamen de twee elkaar tegemoet op de Pompstationsweg, vlakbij de Scheveningse gevangenis. Op de Doorniksestraat werd Renée van haar fiets getrokken en de bosjes ingesleurd.
Rond 3.45 uur werd het in brand gestoken lichaam van Renée gevonden door een studente van 21 jaar. Het slachtoffer had drie steekwonden in haar kin en nek. In de bosjes vond de politie ook een mes, de telefoon van Renée en de bril van de verdachte. T. werd een dag later opgepakt door de politie aan de Scheveningse Treilerweg, vlakbij de haven.