Nog één nachtje slapen, Parkpop voor het eerst op het Malieveld

Maan op het podium
Maan op het podium © Richard Mulder
DEN HAAG - Parkpop 2022, het gratis festival wordt sinds 1981 jaarlijks georganiseerd en is één van de langstlopende festivals van Nederland. Dit jaar staan onder andere Maan, Froukje, Goldband, Donny XL, Di-rect en UB40 op de bühne. Het is een bijzondere editie dit jaar. Niet alleen omdat het feest twee jaar niet door ging vanwege corona, ook niet omdat het voor het eerst op het Malieveld is, maar omdat nu écht de veertigste keer het festival wordt georganiseerd.
Dit jaar is Parkpop op het Malieveld en daarmee gaat het festival terug naar zijn roots. Parkpop is ontstaan vanuit een fusie van twee festivals, Noordzeepop en Maliepop. Oorspronkelijk zou bij het gratis toegankelijke Maliepop, dat in 1980 op het Malieveld was, slechts één band te zien zijn, de Golden Earring.
Dit werd later gewijzigd in een festival met meerdere bands en groepen. Op het hoogtepunt, in 1992, trok het toen nog grootste gratis popfestival van Europa een half miljoen bezoekers.
Golden Earring in 1989 op Parkpop
Golden Earring in 1989 op Parkpop © ANP
Het was niet de enige keer dat Golden Earring op het festival speelde. Drummer Cesar Zuiderwijk herinnert zich de relaxte sfeer. 'Geen gedoe, geen gezeik, geen hooligans, het is een vredelievend mooi festival in een mooi stuk Den Haag en een goed programma. Je maakt ook heel wat kilometers', vertelt de drummer. 'Je loopt van de ene kleedkamer naar de ander. En de afterparty's zijn legendarisch, dolle pret... al kan ik me er weinig van herinneren.'

Mopperen over verplaatsing

Veel Hagenaars mopperden toen ze het nieuws over het verplaatsen van het festival hoorden. 'Parkpop hoort in het Zuiderpark', was een veel gehoorde reactie. Ruim 3000 mensen zetten hun handtekening onder een petitie met de oproep aan organisator Ducos om het gratis festival gewoon in het Zuiderpark te organiseren.
Ook de politiek liet het verplaatsten van het festival niet onberoerd. De Haagse gemeenteraad nam een motie van de Haagse Stadspartij aan, waarin het stadsbestuur werd opgeroepen er 'alles aan doet' om het festival op de oude vertrouwde plek te houden.

Zonder verplaatsing geen toekomst voor Parkpop

De nieuwe plek voor Parkpop heeft nog een gevolg. Bijna veertig jaar werd Parkpop het laatste weekend van juni gehouden. Dat valt in het zelfde weekend als Veteranendag, dat ook op het Malieveld is. Dus het festival wordt twee weken eerder georganiseerd.
Initiatiefnemer van de petitie tegen de verplaatsing, Sanny Pepper, gaat samen met een aantal échte die-hard fans zondag 26 juni in het Zuiderpark hun eigen sentimentele feetje vieren. 'Ik ga niet naar Parkpop op het Malieveld', zegt ze resoluut.
Guus Dutrieux van Ducos legt het nogmaals uit. Zonder de verplaatsing is er geen financiële toekomst voor Parkpop. Het besluit is niet zomaar genomen. 'Parkpop is nu niet echt gezond. We hebben behoefte aan een stap voorwaarts. Dat is echt nodig om het in de toekomst overeind te houden', aldus Mr. Parkpop. 'Het Malieveld is voor iedereen makkelijk bereikbaar. De mensen kunnen met het openbaar vervoer komen, dat is ook nog milieuvriendelijk', voegt hij toe.

Spike: haar speciaal rood geverfd

DI-RECT speelt dit jaar ook op Parkpop. Gitarist Spike stond als 16-jarige voor het eerst met Di-Rect op het iconische festival. 'Dat is natuurlijk als ras-Hagenees een jongensdroom om daar op te mogen treden. En dan wil je er kickuh uitzien. Ik wilde felrood haar. Mijn zus, die kapper was, had het de dag van tevoren rood geverfd. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het op Parkpop zelf dertig graden was.'
'Ik stond daar op het podium met mijn rode haren, wit overhemd en stropdas en het zweet gutste van me af. Na vijf minuten was ik drijfnat. Ik dacht dat ik aan het bloeden was aan mijn nek, maar dat was de haarverf. Binnen no time was mijn shirt roze, dat was minder cool .'
Spike in zijn jonge jaren
Spike in zijn jonge jaren © Omroep West
Zondag 19 juni zendt TV West een Parkpopspecial uit met daarin optredens van o.a. Donny XL, Froukje, Maan, DI-RECT en vele anderen. De uitzending is vanaf 17.00 op TV West, herhaling ieder uur.