Hoe Adri Duivesteijn aan de voet stond van stadsvernieuwing in de Haagse Schilderswijk

Adri Duivesteijn in de Schilderswijk
Adri Duivesteijn in de Schilderswijk © ANP
DEN HAAG - Zijn Schilderswijk tegen de vlakte? Hagenaar Adri Duivesteijn verzette zich in de jaren '60 hevig tegen de sloop van de verpauperde wijk. Uiteindelijk werd hij wethouder en had een flinke vinger in de pap in de stadsvernieuwing van de Haagse wijk. In de documentaire Intuition is te zien hoe zijn keuzes van invloed zijn geweest op de huidige inrichting van de wijk.
Duivesteijn groeide op in de Schilderswijk. De wijk was in de jaren '60 flink verpauperd en dichtbevolkt. Op anderhalve vierkante kilometer woonden 45.000 mensen. 'Als kind liep ik van de Ruijsdaelstraat naar het Lamgroen', zegt Duivesteijn gebogen over een kaart. Toen hij 18 jaar oud was, werd duidelijk dat grote delen van zijn wijk zouden worden gesloopt.
Dat was tegen het zere been van de Hagenaar. Duivesteijn werd lid van een actiegroep en verzette zich met hand en tand tegen de sloop. In 1970 sloot hij zich aan bij de PvdA en al snel werd hij gevraagd voor de Haagse gemeenteraad. Niet veel later werd hij wethouder. In de ogen van actievoerders liep hij over naar de vijand, maar Duivesteijn zelf gaf er een andere draai aan: actievoeren kon volgens hem ook in het stadsbestuur.

'Met gewone mensen praten'

Hij maakte kennis met architectuur en startte de campagne 'Stadsvernieuwing als kulturele aktiviteit'. In 1984 kwam hij in contact met de Portugese architect Alvaro Siza. 'Wat mij intrigeerde was dat het een architect was die met gewone mensen bezig was aan de vernieuwing van de stad. Wij zaten in een impasse in de Schilderswijk: hoe ga je met inspraak om, hoe ga je met de vernieuwing van de stad om?'
De documentaire 'Intuition' wordt zaterdag uitgezonden op TV West. Hij is om 17.00 uur te zien en wordt vervolgens ieder uur herhaald.
Duivesteijn haalde de architect naar Den Haag voor een bouwplan in de Schilderswijk, waar veel migranten woonden. 'Pandje voor pandje ging hij af, om gewoon met mensen in gesprek te gaan. Dus het was geen formele vergadering in een kantoortje met vijf bewoners. Hij nam de mensen serieus die niet naar zo'n vergadering gingen', blikt Duivesteijn in de documentaire terug.

'Schilderswijk gered met dit plan'

Voor de oud-wethouder symboliseert het project van Siza het keerpunt. 'Dat heeft uiteindelijk geleid tot het feit dat de Vaillantlaan een hele samenhangende structuur heeft gekregen. Met dit plan hebben we voor mijn gevoel de stadsvernieuwing in de Schilderswijk gered. Er zijn wel hele slechte delen in de wijk, maar die zitten min of meer verborgen achter deze laan.'