Stakingen in het openbaar vervoer: rijdt jouw bus woensdag wel of niet?

Een bus van EBS bij Den Haag Centraal
Een bus van EBS bij Den Haag Centraal © ANP
REGIO - Door de stakingen in het streekvervoer rijden er woensdag (bijna) geen bussen door de regio Haaglanden. De chauffeurs leggen woensdag het werk neer in hun strijd voor hogere lonen en een lagere werkdruk. Wat betekent deze staking voor reizigers? In dit artikel scheppen wij wat orde in de chaos van de stakingen.
De stakingen in het openbaar vervoer in de regio Haaglanden zijn onderdeel van de estafettestakingen in het streekvervoer. Twaalf dagen op rij leggen de chauffeurs in heel Nederland het werk neer, omdat ze een betere cao willen. Het streekvervoer in Haaglanden is woensdag aan de beurt.
Dat betekent concreet dat de bussen van de EBS in de regio Den Haag (streekvervoer), regio Westland (streekvervoer), Delft (stadsbussen en streek) en Zoetermeer (stadsbussen en streek) woensdag niet rijden. Dat meldt de EBS op haar site. 'Er zal woensdag vooral hinder zijn voor mensen die reizen met de bussen van EBS', benadrukt Veronika Teunissen van FNV. Reizigers die woensdag gebruik willen maken van trams, metro's, bussen of treinen van de HTM, RET, Arriva en de NS kunnen dus wel reizen met het openbaar vervoer in de regio.

Ander vervoer of thuisblijven

Bij de stakingen van de EBS gelden wel een paar uitzonderingen. Zo rijdt de Delfthopper, busjes die alleen door Delft rijden wanneer er passagiers zijn, woensdag wel. Ook de buurtbus, lijn 248 tussen Delfgauw, Pijnacker, Nootdorp en Den Haag Ypenburg, blijft gewoon rijden ondanks de stakingen. Daarnaast geven EBS en FNV aan dat zij niet weten hoeveel en welke ritten er daadwerkelijk uitvallen woensdag.
'De CNV is namelijk wel akkoord gegaan met het cao-voorstel en de FNV niet. Daardoor kan het zijn dat de CNV-leden woensdag wel blijven rijden. Maar welke buslijnen dan toch zullen rijden en welke niet, is dus heel onduidelijk', legt Teunissen uit. Ondanks dat waarschijnlijk niet alle buslijnen stil liggen, adviseert de EBS reizigers die woensdag met de bus in de regio Haaglanden moeten reizen te kiezen voor ander vervoer of als dat mogelijk is thuis te blijven.

HTM staakt donderdag

De EBS-chauffeurs zijn niet de enige werknemers in het openbaar vervoer die deze week het werk neerleggen. Donderdag gaan de medewerkers van HTM staken. Daardoor rijden er die dag geen trams en bussen van de HTM in Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg. De chauffeurs van HTM rijden donderdag niet, omdat de Haagse stadsvervoerder weigert de looneisen van de vakbonden in te willigen.