Hotel ontruimd na brand in Haagse binnenstad

De brandweer rukte massaal uit | Regio 15
De brandweer rukte massaal uit | Regio 15
DEN HAAG - De brandweer is woensdagochtend massaal uitgerukt voor een melding van een grote brand bij het Buitenhof. Het naastgelegen hotel Corona is daarbij ontruimd. Inmiddels is de brand afgeschaald en kunnen de hotelgasten weer terug naar hun kamer. De brandweer heeft de brandhaard gelokaliseerd in een kantoorruimte in de kelder van het Italiaanse restaurant Vapiano. 'We zijn ruim driekwartier tot een uur bezig geweest om de brand te vinden', vertelt de brandwoordvoerder aan West Wordt Wakker.
De meldkamer van de brandweer kreeg omstreeks 04:45 uur een melding over een brand bij een restaurant op het Buitenhof. De brandweer is daarbij massaal uitgerukt met 6 tankautospuiten en 1 hoogwerker en heeft daarbij assistentie gekregen van omliggende korpsen.
De brand was uitgebroken bij het Italiaanse restaurant Vapiano, dat momenteel nog in de steigers staat. Op foto's is veel rookontwikkeling te zien bij het pand. Er was verder niemand aanwezig en voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Tramverkeer kort gestremd

Volgens de woordvoerder van de brandweer was het lastig om te ontdekken waar de brand was uitgebroken. Uit voorzorg is daarom groot materieel ingezet en heeft de brandweer een Groot Watertransport operationeel (GWT) aangelegd, om de brand snel met water uit de Hofvijver te kunnen blussen. Dit bleek uiteindelijk niet nodig te zijn.
Door brandweerwagens en brandslangen op de trambaan, is het omliggende tramverkeer kort gestremd geweest. Inmiddels rijdt het bus- en tramverkeer weer, maar met vertraging.
Een bus van vervoerdersmaatschappij HTM staat klaar om hotelgasten op te vangen
Een bus van vervoerdersmaatschappij HTM staat klaar om hotelgasten op te vangen © Omroep West

Hotelgasten opgevangen

Het aangrenzende hotel Corona is daarbij uit voorzorg ontruimd. Ruim 25 hotelgasten staan buiten. Diverse bussen van vervoersmaatschappij HTM staan klaar om de gasten op te vangen.
Een grote ventilator van de kazerne uit Rijswijk wordt momenteel ingezet om de rook uit het pand te verdrijven.
Een grote ventilator van de brandweerkazerne Rijswijk moet de rook uit het pand verdrijven
Een grote ventilator van de brandweerkazerne Rijswijk moet de rook uit het pand verdrijven © Regio15

Oud pand

Het gaat volgens de brandweer om een groot leegstand pand van Vapiano. 'We zijn daarom voorzichtig met afschalen, omdat er veel hout in het oude pand is. We willen er zeker van zijn dat de brand goed uit is en niet is doorslagen', aldus de woordvoerder van de brandweer.
De brandweer is voorzichtig met het vaststellen van een oorzaak. Uit nader onderzoek moet blijken hoe de brand in de kelder heeft kunnen ontstaan.
Brandweerlieden bij het grote leegstaande pand van het restaurant Vapiano op het Buitenhof
Brandweerlieden bij het grote leegstaande pand van het restaurant Vapiano op het Buitenhof © Regio15