FNV teleurgesteld in opkomst staking bij streekvervoerder EBS

Reizigers stappen in een bus van vervoerdersmaatschappij EBS
Reizigers stappen in een bus van vervoerdersmaatschappij EBS © ANP
DEN HAAG - Medewerkers van streekvervoerder EBS leggen woensdag in de regio Haaglanden het werk neer voor een beter loon. Maar lang niet iedereen doet mee aan de staking. De FNV-actieleider spreekt zelfs van een teleurstellende opkomst, tot ergernis van de reizigers.
Buschauffeurs van vervoersbedrijf EBS hebben woensdag gedeeltelijk het werk neergelegd. Naast een beter cao, willen ze dat er meer nieuwe collega's bij komen. Nu is de werkdruk volgens de streekvervoerder vaak te hoog en de vergoeding te laag. Met de staking hopen ze een beter salaris af te dwingen en het hoge ziekteverzuim te verminderen.
Bij het busdepot in Zoetermeer hebben woensdagochtend vroeg ruim vijftien chauffeurs meegedaan aan de staking. Hoewel EBS vertegenwoordigd is door de vakbonden FNV en CNV, steunt alleen FNV de staking. FNV-bestuurslid Kees van Leeuwen is actieleider van deze staking. Hij vindt het kwalijk dat er wel bussen met CNV-leden rijden. Volgens hem geeft dat geen duidelijk signaal af. 'CNV is niet zo wijs geweest om haar leden in te lichten over deze actie.'
Buschauffeurs van EBS verzamelen bij de FNV-tent op het busdepot van Zoetermeer
Buschauffeurs van EBS verzamelen bij de FNV-tent op het busdepot van Zoetermeer © Omroep West

'Werk niet alleen met uitzendbureaus'

De actieleider vindt de opkomst van de staking erg mager. 'Om eerlijk te zijn, had het van mij nog wel meer mogen zijn. Er zijn mensen die hebben verlof genomen, omdat ze toch wat angstig zijn. Niet iedereen is in de gelegenheid om actie te voeren.'
In Naaldwijk liepen reizigers vertraging op vanwege de staking:
Reizigers in Naaldwijk balen van de staking in het streekvervoer
De actieleider hoopt uiteindelijk ook dat jongeren worden aangetrokken tot het beroep van buschauffeur. 'Een hoop jongeren zien het werk niet zitten, want werkgevers werken alleen samen met uitzendbureaus waardoor mensen niet in dienst komen. En dat is natuurlijk een kwalijke zaak.' Van Leeuwen vreest dat hierdoor juist jongeren worden afgeschrikt en de werkdruk in de toekomst nog hoger wordt.

Te laat op werk

Op het station bij Zoetermeer wachten enkele reizigers op hun bus die nog niet is komen opdagen. 'Ik sta nu toch al twintig minuten te wachten', vertelt een gedupeerde reiziger. De vrouw heeft inmiddels aan collega's gevraagd om haar met de auto op te halen.
Hoewel ze begrijpt waarom de buschauffeurs staken, had ze wel gehoopt op meer duidelijkheid. 'De ene bus rijdt wel en de ander weer niet, dat zorgt voor veel verwarring. Het was wel handig als dit duidelijk van tevoren werd gecommuniceerd.' Van Leeuwen benadrukt dat de FNV geen andere mogelijkheid zag. 'Als werkgevers de deur hebben dichtgegooid, is staken het ultieme laatste middel wat je inzet.' Op de vraag of het een geslaagde actie is, durft Van Leeuwen nog geen antwoord te geven. 'Dat weten we pas later.'
Meerdere buschauffeurs van streekvervoerder EBS staken bij een busdepot in Zoetermeer
Meerdere buschauffeurs van streekvervoerder EBS staken bij een busdepot in Zoetermeer © Omroep West
Reizigers in de regio Haaglanden hebben twee dagen last van stakingen in het openbaar vervoer. Donderdag leggen chauffeurs en trambestuurders van HTM het werk neer voor minder werkdruk en een beter cao.