HTM-staking legt Den Haag plat: 'We doen het liever niet, maar nood breekt wet'

Op Den Haag Centraal is het erg leeg als gevolg van de staking
Op Den Haag Centraal is het erg leeg als gevolg van de staking © ANP
REGIO - Het personeel van vervoerder HTM legt donderdag de hele dag het werk neer. Dit betekent dat er geen trams en bussen van HTM zullen rijden. Niet alleen in Den Haag, maar ook in omliggende plaatsen zoals Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg valt het openbaar vervoer weg. De medewerkers staken omdat HTM weigert de looneisen van de vakbond in te willigen. Wij houden je de hele dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en delen verhalen van de stakers en gestrande reizigers.

HTM-directeur Bierman wil 'serieus kijken' naar te hoge werkdruk

HTM-directeur Jaap Bierman heeft zijn stakende personeel in een speech toegezegd 'serieus te willen kijken' naar de te hoge werkdruk binnen het bedrijf. Volgens Bierman zijn er binnen HTM al stappen gezet om daar verbetering in te brengen, en komen er nog meer maatregelen aan. De directeur gaf tegelijkertijd aan 'geen dingen te willen beloven die ik niet kan waarmaken.'
Van het aanwezige personeel kreeg Bierman wel enige kritiek toegebeten. 'Ik het er absoluut niet mee eens. Het heeft altijd aandacht, het komt op de agenda, maar er gebeurt gewoon niks. Het is al jaren zo', reageerde een van de stakers. Als de directie van HTM 'niet héél gauw met toezeggingen komt' gaat het personeel volgende week weer staken, dat zegt FNV-bestuurder Eric Vermeulen donderdagochtend.

Omroep West brengt Yasir naar z'n les

Omroep West deed in de afgelopen dagen een oproep aan mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer op pad gaan. Zij konden zich aanmelden om kans te maken op een privéritje naar de plaats van bestemming.
Yasir zag zo'n privéritje wel zitten. Hij heeft een week lang enorm uitgekeken naar dit moment.
Staking openbaar vervoer: Yasir naar school gebracht

Leraren naar school gebracht

Het openbaar vervoer in Den Haag staakt. Deze twee docenten worden deze donderdagochtend door Omroep West naar hun school gebracht. Zij geven les aan kinderen uit Oekraïne.
Staking openbaar vervoer: leraren naar school gebracht

Nederlandse wandelaars komen ook op plaats van bestemming

Wandelaars Mieke en Irma uit Deventer kwamen ook ook in de problemen terecht door de OV-staking. Ze doen dit weekend mee aan de Kusttweedaagse en vonden het wel heel heftig om een uur met zware koffers naar hun hotel in Scheveningen te wandelen. Omroep West helpt graag iedereen uit de brand, ook mensen van buiten die graag de mooie stranden en onze prachtige stad komen bewonderen.
Wandelaars in nood ook geholpen door het busje van Omroep West

Busplatform Den Haag Centraal afgezet

Ook op Den Haag Centraal merken de eerste reizigers 's ochtends de gevolgen van de staking. De meesten lijken zich bewust te zijn van de staking. Om verwarring te voorkomen is de toegang tot het busplatform daar met lint afgezet. Reizigers die met de streekvervoerders reizen kunnen gebruik van de borden op het station om bij de juiste halte te komen.

Leegte bij tramhaltes

Dankzij de staking is het donderagochtend extreem rustig bij de tram- en bushaltes in en rondom Den Haag. Via de informatieborden wordt de staking uitgelegd. Een enkele reiziger was niet op de hoogte van de staking en kwam voor een nare verrassing te staan. 'Ik ben een uur te laat', verzucht hij. 'Ik was niet op de hoogte van de staking. Ik ga nu met de trein naar Delft en vanaf daar de bus nemen.'

Buschauffeurs verzamelen zich bij busgarage

Bij de busgarage van HTM aan de Telexstraat in Den Haag verzamelen zich donderdagochtend vroeg de eerste stakende chauffeurs. Een deel van hen zou vandaag eigenlijk op de lijn moeten zitten. Anderen hoefden niet te rijden maar zijn uit solidariteit wel komen opdagen. Ze willen onder meer aandacht voor de hoge werkdruk waar ze mee kampen, vertelt een aanwezige chaffeur: 'Na anderhalf uur rijden wil je even je benen kunnen strekken, even een bakje drinken, even plassen. Maar dat gaat nu niet meer. Het wordt steeds drukker.'
De chauffeurs snappen goed dat het voor de reizigers erg ververvelend is dat zij het vandaag zonder openbaar vervoer moeten doen. 'Het is vervelend, maar voor ons is dit de enige manier om te staken', vervolgt de chauffeur. 'We doen het ook liever niet, maar nood breekt wet.' Rond 10.30 uur wordt ook HTM-directeur Jaap Bierman verwacht.
Lees verder: Controleur Ferry klaar voor staking bij HTM: 'Werkdruk is veel te hoog'

'Staking kost mij een kwart miljoen per dag'

HTM-directeur Jaap Bierman zegt dat de daling van de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en de financiële problemen van het bedrijf niet worden opgelost als er wordt gestaakt. Biermans personeel legt donderdag de hele dag het werk neer uit protest tegen de lage lonen. Volgens Bierman is dat geen goede zet en kan dat er juist voor zorgen dat er in de toekomst in de dienstregeling, of zelfs in de organisatie ingegrepen moet worden.
'Staking kost mij een kwart miljoen per dag'

Onderhandelingen vakbond en HTM lopen spaak: 'Bij de RET lukt het wel'

De eerdere onderhandelingen tussen openbaar vervoersbedrijf HTM en vakbonden FNV en CNV zijn dusdanig vastgelopen dat medewerkers van het vervoersbedrijf gaan staken. De vakbond eist dat het vervoersbedrijf eerder gemaakte afspraken over koopkrachtgarantie nakomt, maar dat gaat volgens de vervoerder niet zomaar. Omroep West sprak eerder FNV-bestuurder Eric Vermeulen over de onderhandelingen tussen de werknemers en HTM. 'De RET zit in dezelfde vervoersregio. Daar hebben we deze afspraken wel kunnen maken', zegt Vermeulen.