Den Haag gaat 400 asielzoekers opvangen: 'Beelden uit Ter Apel zijn schrijnend'

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
DEN HAAG - Den Haag gaat 400 asielzoekers opvangen in een pand op de Binckhorst. 'We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid nemen', aldus de Haagse wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).
In een zoektocht naar geschikte plekken om de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, kwam bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een enorm kantoorpand van het Rijk aan de Regulusweg in Den Haag in beeld. De gemeente Den Haag wil aan de huisvesting van asielzoekers hier meewerken om een 'bijdrage te leveren aan het oplossen van de landelijke crisis in de vluchtelingenopvang'.
De asielzoekers worden hier in principe voor de periode van 1 juli en met 31 december van dit jaar ondergebracht. Wel wordt onderzocht of die termijn kan worden verlengd. Als dat inderdaad gebeurt, wil de gemeente er ook andere groepen onderbrengen. Zoals bijvoorbeeld statushouders en mensen die onderdak nodig hebben nadat ze uit een zorginstelling zijn ontslagen.

Veiligheid waarborgen

De begeleiding, opvang en toezicht in en rond het terrein worden geregeld door het COA. Volgens de gemeente worden meerdere maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Zo is er altijd beveiliging aanwezig en is er een locatiemanager die als aanspreekpunt dient. Ook is overleg met omwonenden, buurgemeente Leidschendam-Voorburg, de politie, brandweer en andere belanghebbenden. Het COA verzorgt ook de dagelijkse behoeften van de asielzoekers en regelt dagbesteding. Als er kinderen komen, wordt ook voor passend onderwijs gezorgd.
Den Haag volgt met het besluit andere gemeenten in de regio - Wassenaar, Rijswijk en Zoetermeer, en Delft – waar al asielzoekers worden opgevangen of waar dat binnenkort gaat gebeuren. In totaal zijn er in de regio 2200 plekken geregeld voor langere of kortere tijd.

Minderjarige vluchtelingen

Den Haag vangt zelf al sinds december vorig jaar ook al 58 minderjarige vluchtelingen op aan de Jupiterkade. Daarnaast wordt hier inmiddels al aan ongeveer duizend Oekraïense vluchtelingen onderdak geboden.
Het pand aan de Regulusweg is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en wordt de komende weken geschikt gemaakt voor de noodopvang. Omwonenden worden per brief geïnformeerd. Ook komt er nog een informatiebijeenkomst.
Het kantoorpand aan de Regulusweg waar 400 asielzoekers worden opgevangen
Het kantoorpand aan de Regulusweg waar 400 asielzoekers worden opgevangen © Google Maps
Het COA kampt met een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het kabinet riep gemeenten dan ook met spoed extra plekken ter beschikking te stellen. Wethouder Kapteijns (GroenLinks, vluchtelingen) vindt dat Den Haag niet anders kan dan daaraan gehoor geven. 'Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting op de beslissing van hun asielaanvraag, niet in overvolle sporthallen, tenten of op een stoeltje op de gang', stelt hij in een verklaring.