Den Haag ziet geel van de omleidingsborden: 'Gaat nog wel even duren'

Het Zeeheldenkwartier in Den Haag is een grote bouwput geworden
Het Zeeheldenkwartier in Den Haag is een grote bouwput geworden © Omroep West
DEN HAAG - Het zal je als automobilist of fietser vast niet ontgaan zijn: Den Haag ziet geel van alle omleidingsborden. Op dit moment zijn er maar liefst 25 verschillende (weg)werkzaamheden aan de gang en voor het komende jaar zijn er nog eens tientallen ingepland. Tot frustratie ook van de ondernemers. 'Het wordt heel mooi. Dat zeggen we elke dag tegen elkaar', vertelt Marije Scheening van Bagels & Beans aan het Piet Heinplein. 'Maar het duurt ook wel heel lang.'
Door alle werkzaamheden is de stad veranderd in een waar doolhof. 'En het eerlijke verhaal is dat het nog wel even gaat duren', vertelt een woordvoerder van de gemeente Den Haag over de werkzaamheden. Want de komende jaren staan er nog meer werkzaamheden op de planning.
Ondernemers balen van vele werkzaamheden in Den Haag
In het Zeeheldenkwartier kunnen de ondernemers meepraten over de werkzaamheden. Op het Piet Heinplein wordt bijvoorbeeld hard gewerkt. Dagelijks merken de bedrijven die in de wijk gevestigd zitten de gevolgen van al het onderhoud. 'Mensen die door de straat fietsen komen er niet langs. Ze worden tegengehouden door de blokken', vertelt Jeroen van Loon. Hij is de eigenaar van Menu Thuis NL en lid van de Bedrijven Investerings Zone Zeeheldenkwartier.

Van ene naar andere kant van Den Haag

Voor de ondernemers is de impact van de werkzaamheden groot. 'Het scheelt ongeveer een kwart van de omzet', vertelt Van Loon. Voor Bagels & Beans zijn de gevolgen nog ingrijpender. 'Tot oktober 2023 hebben we eigenlijk geen inkomsten', vertelt Scheening.
Maar niet alleen de ondernemers worden moedeloos van de werkzaamheden, ook automobilisten klagen over de vele omleidingen. Om van de ene naar de andere kant van Den Haag te komen ben je tegenwoordig minstens anderhalf uur bezig. De werkzaamheden zorgen voor opstoppingen van geïrriteerde chauffeurs in de binnenstad, maar ook daarbuiten.

'Proberen overlast te voorkomen'

Maar waarom worden al die werkzaamheden tegelijk uitgevoerd? 'Den Haag groeit, meer mensen maken gebruik van de openbare ruimte. Daarom werken we aan bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Daarbij proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar ongemerkt gaat dat uiteraard niet', vertelt een woordvoerder.
De gemeente hoopt dat iedereen de komende tijd het beste van de situatie weet te maken. 'Het is voor iedereen nog even doorbijten, maar uiteindelijk gloort er licht aan het eind van de tunnel.' Van Loon hoopt dat de ondernemers in het Zeeheldenkwartier de werkzaamheden overleven. 'Het wordt heel mooi, maar we moeten er doorheen. Na twee jaar corona is dit wel heel lastig voor heel veel ondernemers.'