Kinderlokker maakt 28 slachtoffers: 'Jullie krijgen straf, doe je onderbroek naar beneden'

Marco de W. in de rechtbank
Marco de W. in de rechtbank © Theresa Hartgers
GOUDA - De 51-jarige kinderlokker uit Waddinxveen zou tussen 2019 en 2021 in totaal 28 slachtoffers hebben gemaakt. Dat blijkt uit de dagvaarding voor zijn strafzaak van volgende week woensdag en donderdag. De man deed zich meestal voor als boswachter of bouwmanager en dwong op die manier de kinderen als straf hun geslachtsdeel te laten zien, aldus het Openbaar Ministerie (OM). 'Jullie hebben rommel gemaakt, jullie krijgen straf. Doe je broek en onderbroek naar beneden', zei hij een keer.
De 51-jarige Marco de W. wordt in oktober opgepakt voor het misbruiken van vijf kinderen. Inmiddels blijken er 28 slachtoffertjes zich te hebben gemeld. Het OM verdenkt hem ervan in de afgelopen twee jaar in Gouderak, Gouda en Waddinxveen deze kinderen te hebben lastiggevallen.
In december 2019 begint De W. voor zover bekend met het lastigvallen van kinderen. Twee meisjes zijn begin december in Gouda aan het spelen als De W. naar ze toe zou zijn gekomen. Hij doet zich voor alsof hij van de honkbal is. Hij zegt tegen de meisjes dat ze dingen kapot aan het maken zijn en dat hij eigenlijk de politie en hun ouders zou moeten bellen. De W. belooft dat als ze hun broek laten zakken en hun geslachtsdeel laten zien hij niets zal zeggen.

Broek en onderbroek uitdoen

De twee meisjes gaan met De W. mee naar een rustig plekje, waar ze onder dwang van de verdachte hun broek en onderbroek uit moeten doen. De W. gaat op zijn hurken zitten om de geslachtsdelen van de meisjes beter te kunnen bekijken.
In de twee jaar daaropvolgend volgen nog zeventien vergelijkbare gevallen. In Gouderak, Gouda en Waddinxveen valt de man kinderen lastig. Zo doet hij zich in Gouda voor als boswachter. Drie kinderen hebben een hut in park 't Groene Eiland gemaakt. Volgens De W. is hierbij de natuur beschadigd. Vervolgens kruipt hij bij hen in de hut waar hij zichzelf en de kinderen betast. De kinderen moeten dit ondergaan om te voorkomen dat hij het tegen anderen zal vertellen.

Onrust onder ouders

Niet alle door De W. lastiggevallen kinderen zijn ook misbruikt. Negen kinderen rennen namelijk weg voor hem, ondanks de pogingen van de kinderlokker om hen tegen te houden. Bij drie kinderen zou hij hebben gekeken naar hun geslachtsdeel, bij acht kinderen zou hij eigen geslacht hebben betast terwijl ze keken en bij drie jongens zou hij aan hun geslachtsdeel hebben gezeten, aldus het OM. Ook zou hij twee jongens hebben gedwongen elkaars geslachtsdeel aan te raken.
De acties van De W. hebben voor veel onrust onder ouders in de omgeving Gouda gezorgd. Een basisschool in de buurt van 't Groene Eiland stuurt een e-mail naar alle ouders met de oproep om op te letten. Ook geven ouders aan te twijfelen of ze hun kinderen nog wel veilig buiten kunnen laten spelen.

Aantal meldingen verder toegenomen

De W. wordt uiteindelijk in oktober aangehouden nadat hij in Gouderak meerdere meisjes heeft aangesproken. De meisjes fietsen op de Kattendijk langs de verdachte, als hij het stuur van een de meisjes vastpakt. Het meisje wordt gedwongen haar panty en onderbroek naar beneden te doen. 'Anders gooi ik je in de IJssel', dreigt De W.
Twee meisjes weten na dit incident een duidelijke beschrijving van De W. te geven. Enkele dagen later wordt hij aangehouden. Sindsdien zit de verdachte vast. In de afgelopen maanden is het aantal meldingen van lastiggevallen en misbruikte kinderen verder toegenomen. Bij de laatste zitting in januari hebben de ouders van 27 kinderen aangifte gedaan, uit de dagvaarding van het Openbaar Ministerie blijkt zich de afgelopen maanden nog een slachtoffer zich te hebben gemeld.

'Zo snel mogelijk behandeling nodig'

De W. heeft bij deze tussentijdse zitting bekend dat hij aan de kinderen gevraagd heeft hun broek naar beneden te doen. Volgens zijn advocaat zal de verdachte aan alles meewerken. 'Hij kan hier niet op eigen kracht uitkomen en heeft zo snel mogelijk een behandeling nodig', verklaart de advocaat namens De W.
De rechtbank zal de zaak van De W. komende woensdag en donderdag behandelen. Donderdagmiddag zal het Openbaar Ministerie dan met de strafeis komen. Naar verwachting zal de rechtbank op 23 juni uitspraak doen.